Közélet

A tavalyinál jobb termésre számíthatnak a Csongrád megyei termelők

A tavalyinál jobb termésre számíthatnak a Csongrád megyei termelők

2013. július 4., csütörtök
A tavalyinál jobb termésre számíthatnak a Csongrád megyei termelők

Az idei év időjárása kedvező a mezőgazdaságból élők számára, minden jel arra mutat, hogy az előző, aszály sújtotta esztendőnél nagyobb mennyiségű termésre számíthatnak a megyei termelők.

Az őszi árpa betakarítása már lassan befejeződik, a búza aratása pedig a napokban megkezdődött: bár a vetett területnek csupán még 1 százalékán vannak túl, ezekről a helyekről azonban jó eredményekről kapott visszajelzést a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága.

Futó Tamás

igazgató szerint elsősorban az elhúzódó ősz és a csapadékos tavasz hatására jeleztek a termésbecslések kedvező eredményeket a gabonaféléknél. A már jórészt betakarított, 17 ezer hektáron vetett árpa esetében az előrejelzés beigazolódni látszik: a haszonnövény átlagtermése jelenleg 4,15 tonna/hektárt mutat, szemben a tavalyi 3,52 tonna/hektáros átlaggal. Az idei árak visszafogottabbak az elmúlt évihez képest, az árpát 42-44.000 Ft/tonna nettó ár körül keresik. Búzát idén 7 ezer hektárral nagyobb területen vetettek a megyében, mint tavaly, a 75 ezer hektárról átlagosan 4.3 tonna/hektár termés várható. Az értékesítés jelentősen függ majd a minőségtől. Előzetesen 40-55.000 Ft/tonna közötti nettó ár között várható, de a piaci ár csak később alakul ki. Összességében a megyében a 2012-es és 2013-as évben a kalászosoknál 15 százalék körüli, vagy azt meghaladó termésátlag növekedéssel lehet számolni. A gazdálkodók nagyjából hasonló bevételt várhatnak az idei évtől, mint tavaly.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.