Közélet

A Fidesz szerint Bajnaiék fesztivállal ünneplik a Tavares-jelentést (Frissítve)

A Fidesz szerint Bajnaiék fesztivállal ünneplik a Tavares-jelentést (Frissítve)

2013. július 12., péntek
A Fidesz szerint Bajnaiék fesztivállal ünneplik a Tavares-jelentést (Frissítve)

A Fidesz szerint a Bajnai Gordon vezette Együtt-PM szövetség és a Magyarországot elítélő jelentést készítő portugál Rui Tavares a jelentést ünneplő fesztivált szerveznek azzal, hogy mindketten támogatják az európai liberálisok Magyarországra tervezett jövő heti fesztiválját. Erről a nagyobbik kormánypárt szóvivője beszélt pénteki sajtótájékoztatóján.

Hoppál Péter

szerint "Bajnai-Tavares-fesztivál" készülődik a jövő hétre a Velencei-tónál. Mint mondta, ezzel az is nyilvánvalóvá vált, hogy a 2010-es választási vereségbe beletörődni képtelen magyar balliberális oldal minden lehetőséget megragad, hogy Magyarországot lejárassa. A Fidesz álláspontja szerint egyértelmű, hogy a magyar balliberális oldal áll a Tavares-jelentés mögött, és "erkölcsileg még mélyebbre süllyedt" azzal, hogy ezt egy fesztivállal meg is ünnepli. Hoppál Péter egy múlt heti felmérésre hivatkozva hangsúlyozta: "a magyar emberek zöme mérhetetlenül igazságtalannak tartja ezt a jelentést". Hozzátette: a jövő heti fesztivál szervezői között a Fidesz-székház elleni tüntetést szervezők is feltűnnek, vagyis Hoppál Péter szerint

Bajnai Gordon

"lebukott, mert hiába tagadja, hogy bármi köze lett volna az erőszakos akcióhoz".

Együtt-PM: Orbán Brüsszelben saját hatalmáért harcol

Az Együtt-PM szerint Orbán Viktor Brüsszelben nem a magyarok szabadságáért harcol, hanem a saját hatalmáért, hogy "továbbra is elkobozhassa a polgárok magánmegtakarításait, trafikjait, vagy földjeit". A szövetség a Fidesz szóvivőjének pénteki sajtótájékoztatójára reagált így közleményében, amelyben hangsúlyozza: az Európai Parlament nem a rezsicsökkentés, hanem lényegében a "trafikmutyi" és a "földrablás" ellen foglalt állást, "Magyarországot nem Európától kell megvédeni, hanem Orbán Viktortól".

A Magyar Nemzet csütörtökön írt arról, hogy a jövő héten a Velencei-tó partján rendezik meg a Zöld Nyári Egyetemet. A négynapos fesztivál "Európa liberális politikai erőinek egyik legnagyobb találkozója" - írta a lap. Az Európai Parlament (EP) a múlt szerdán fogadta el az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló Tavares-jelentést. A dokumentum fő megállapítása az, hogy a magyarországi jogi változások rendszerszintűek voltak, és eltávolodtak az unió szerződésének kettes cikkében foglalt alapértékektől, és ha ez a trend nem változik "időben és megfelelő módon", akkor az annak kockázatához vezethet, hogy Magyarországon sérülhetnek az alapértékek. Az EP-döntésre válaszul az Országgyűlés a múlt pénteken határozatot fogadott el, amelyben kimondta: az EP szembemegy az európai értékekkel, és veszélyes útra vezeti az Európai Uniót. Az elfogadott határozat megállapítja: a magyarok nem akarnak többé olyan Európát, ahol a szabadságot korlátozzák, ahol a nagyobb visszaél hatalmával, ahol megsértik a nemzetek szuverenitását, és ahol csak a kisebbnek kell tisztelnie a nagyobbat. Kérdésre válaszolva Hoppál Péter "furcsának" nevezte, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) demonstrációt szervez a pedagógusok béremelése ellen. A Fidesz szóvivője szerint "nehéz elhinni", hogy bármelyik pedagógus is úgy vélné, hogy kárára van a szerdán bejelentett béremelés. Hozzátette: a PDSZ péntekre, Miskolcra szervezett "sajtótájékoztatója lebonyolítói között az Együtt-PM titkársága és sajtóosztálya nyomai látszanak". Szerinte "innentől egyszerű", hogy mi a háttere a PDSZ által szervezendő demonstrációnak. A Szülők Egyesülete a Gyermekekért országos civil szervezet tiltakozó demonstrációt szervez a köz- és felsőoktatásról péntek délutánra Miskolcon. Az esemény meghívója szerint ezen részt vesz

Mendrey László

, a PDSZ elnöke is.

Zöld Nyári Egyetem: nem "Bajnai-Tavares fesztivált" rendezünk

Nem "Bajnai-Tavares fesztivált", hanem Közép-Európa legnagyobb, komoly múltra visszatekintő zöld táborát rendezik meg július 17. és 21. között Velencén - közölték a Zöld Nyári Egyetem szervezői az MTI-vel, a Fidesz szóvivőjének pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva. A rendezvény szervezői közölték: a Fidesz képtelenségekkel vádolja őket. Megjegyezték azt is, furcsa, hogy a szóvivő azoknak a nevével fémjelzi a rendezvényt, akik el sem jönnek. Mint írják, Rui Tavares - ahogy az Európai Parlament zöld frakciójának számos más tagja is - valóban az esemény támogatói között szerepel. "Büszkék vagyunk arra, hogy finanszírozásunk átlátható, és hogy számos európai zöld EP-képviselő tart érdemesnek arra, hogy anyagilag is támogasson bennünket." Kiemelik, hogy a Fidesz állításaival szemben Bajnai Gordon sem előadóként, sem támogatóként nem jelenik az idei nyári egyetemen. Jelen lesz viszont számos aktivista, kutató, művész és politikus Magyarországról és Európából. Előadóik között mindig is voltak a zöldek mellett nemcsak baloldali és liberális, hanem konzervatív személyiségek is, köztük sok alkalommal a Fidesz-kormány tagjai - ismertetik. A szervezők közölték, hogy a Fidesz szóvivőjének állításaival szemben a 2008 óta működő nyári egyetem Kelet-Közép-Európa rangos, hagyományos eseménye. Céljaik nem változtak: az ökológiailag tudatos és a társadalomért felelősséget viselő gondolkodási és cselekvési mintákat szeretnénk minél szélesebb körben elterjeszteni, nyíltan és részvételi eszközökkel - közölték.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.