Közélet

Szerdán forróság a déli megyékben és extrém UV-B sugárzás

Szerdán forróság a déli megyékben és extrém UV-B sugárzás

2013. június 18., kedd
Szerdán forróság a déli megyékben és extrém UV-B sugárzás
hoseg1

Szerdán a déli megyékben még melegebb lesz, északkeleten viszont enyhül a hőség - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetéséből.

A meteorológiai szolgálat szerdára Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére nem adott ki figyelmeztetést a hőség miatt. Hajdú-Bihar, Heves és Nógrád megyére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, mivel ezeken a területeken 25 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet várható. Mivel a többi megyében tartósan 25 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet, így ezekre a területekre narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezek közül is kiemelték Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Somogy, Tolna és Zala megyét, ahol már 27 fok feletti napi középhőmérséklet valószínű. A meteorológiai szolgálat a szöveges figyelmeztetésében azt írta, hogy szerdán északkeleten alakulhat ki néhol zivatar, amelyet viharos, óránként 60-70 kilométeres széllökés kísérhet. és egy-egy helyen kisebb méretű jég eshet. Az előrejelzés szerint szerdán a minimum-hőmérséklet 16 és 22 fok között várható. Napközben 31-36 fokig melegedhet a levegő.

OMSZ-figyelmeztetés: szerdán extrém UV-B sugárzás várható

Szerdán extrém (8.0-ás) UV-B sugárzás várható - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) által kedd este kiadott figyelmeztetésben. A meteorológiai szakemberek ezért azt javasolják, hogy szerdán mindenki fokozottan védekezzen a leégés ellen. Ha lehetséges, akkor napközben 11 és 15 óra között kerülje a napozást. A vállat takaró póló és szalmakalap viselete, valamint fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. A normál bőrtípusúak esetében már 15-20 perc napon tartózkodás esetén bőrpír keletkezhet - írták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.