Közélet

Nem digitalizálják a papír alapú anyakönyveket

Nem digitalizálják a papír alapú anyakönyveket

2013. június 3., hétfő
Nem digitalizálják a papír alapú anyakönyveket

Nem a jelenlegi papír alapú anyakönyveket digitalizálják az elektronikus anyakönyvi nyilvántartás indulását követően, csak az abban szereplő adatokat kell majd meghatározott esetekben az elektronikus anyakönyvbe rögzíteni, a papír alapú dokumentumok továbbra is az anyakönyvvezetők és a levéltárak őrizetében maradnak - írta a Világgazdaság hétfőn.

A lap kérdésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közölte: az elektronikus anyakönyvi nyilvántartás indulását követően abba időrendi felmenő rendszerben kerülnek majd be az események. Tehát 2014.július 1-jét követően a születések, házasságkötések, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése, halálesetek adatait már az elektronikus anyakönyv tartalmazza majd. A papír alapú anyakönyveket nem digitalizálják, hanem csak az azokban szereplő adatokat kell meghatározott esetekben az elektronikus anyakönyvbe rögzíteni. A KIM tájékoztatása szerint az anyakönyv papír alapról elektronikus alapra helyezése önmagában nem érinti az ügyintézés rendjét, közreműködő személy alkalmazását nem teszi szükségessé, az ügyfeleknek semmifajta új költséggel nem jár. Az elektronikus és a papír alapú anyakönyvből továbbra is papír alapú anyakönyvi okiratokat (anyakönyvi kivonatot és anyakönyvi hatósági bizonyítványt) fognak kiállítani az arra jogosultak, amelyek tartalmazni fogják az anyakönyvvezető aláírását - írta a lap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.