Közélet

Meggondolatlan a stadionépítés városi támogatása az LMP szerint

Meggondolatlan a stadionépítés városi támogatása az LMP szerint

2013. június 26., szerda
Meggondolatlan a stadionépítés városi támogatása az LMP szerint
lmp_sajttaj01_gs

Nem ismertek a hosszú távú következményei a Felső Tisza partra tervezett új stadionnak – állítja az LMP. Szentistványi úgy látja, a két nagy „kartellpárt” abba se gondol bele, hogy egy új létesítményhez méltó csapat fenntartása mennyi pénzt emészt fel.

Már az MLSZ is rábólintott az új

Felső Tisza parti stadion építésére

, melynek költségei a tervezői becslést követően 2,3 milliárd forintra rúgnak. A szegedi LMP úgy látja, a Fidesz-kormány ezúttal is „saját emlékműveire”, így például a stadionokra költ, holott sokkal hasznosabban is el lehetne költeni a közpénz-milliárdokat. Az építési szabályzat módosítását (SZÉSZ) most pénteken tárgyalja a közgyűlés, s az LMP számára úgy tűnik, az MSZP gyakorlatilag magának mondd ellent azzal, hogy stadionépítést támogat.

Szentistványi István

LMP-s önkormányzati képviselő emlékeztetett, a Szeged 2011 igencsak

balhés módon távozott az NB II-ből

, és a csapat Gyulán folytatja. Hozzátette, két évvel ezelőtt 40 milliós önkormányzati támogatást kapott a Szeged 2011, melyet tavaly már nem akart támogatni

Botka László

MSZP-s polgármester a csapat eredményeit is látva, de a Fidesz-Jobbikos többségű bizottság bizalmat és pénzt szavazott meg az NB II-ből most kieső klubnak. Megjegyezte, úgy kapott a Szeged 2011 negyven milliót, hogy a fogyatékosügyi alap idei húsz nyertese között mindössze egy millió forintot osztanak szét.

Az MSZP saját magának mond ellent

A „Kenyér helyett cirkuszt a népnek?” című sajtótájékoztatón

Szabó Dániel

, az Lehet Más a Politika megyei szóvivője elmondta, az MSZP-s városvezetés maga javasolja a korszerű stadion építését, melyhez 800 férőhelyes parkoló is tartozik. A szocialisták három hónappal ezelőtt kezdtek aláírásgyűjtésbe az élelmiszerek áfájának 27-ről 5%-ra csökkentéséért. Szabó közölte, akkor

Mesterházy Attila

MSZP-s pártelnök azt nyilatkozta, hogy a stadionépítéseket le kell állítani, s akkor fedezhető lesz az áfa bevételkiesés. Ezzel szemben a szegedi szocialisták most beterjesztik az építési szabályzat módosítását, ami szükséges az építkezéshez. Az LMP számára az sem világos, hogy mekkora terhet jelent a városnak a létesítmény fenntartása, hiszen hiába épül stadion pályázati forrásokból, a működtetés drága. Szentistványi István úgy látja, a mai gazdasági körülmények között Szeged városa nem tud fenntartani nívós, például NB I-es csapatokat, pedig egy modern, új létesítmény felépülte után természetes igénykén jelentkezik ez a lakosságban.

Zöld aggályok

Ahhoz, hogy a Felső Tisza partra tervezett létesítmény építési munkálatai elkezdődhessenek, módosítani kell az építési szabályzatot, de Szentistványi szerint sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ez a gyakorlatban mit jelent. Az önkormányzati képviselő kijelentette, tovább csökkennek a városi zöldterületek, hiszen a beépítettség aránya 5-ről 60%-ra növelhető, ezzel egyidejűleg pedig a zöldterületi fedettség 80%-ról 25-re csökkenthető. Azt pedig egyenesen komikusnak nevezte, hogy a pálya zöld gyepét is beleveszik a zöldfelületekbe, s nem számolnak azzal, hogy egy fás területhez képest egy füves gyep gyakorlatilag semmivel nem járul hozzá a légszennyezettség csökkentéséhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.