Közélet

"Kamu-esélyegyenlőség" a romáknak, fogyatékkal élőknek a szegedi városházától?

"Kamu-esélyegyenlőség" a romáknak, fogyatékkal élőknek a szegedi városházától?

2013. június 28., péntek
"Kamu-esélyegyenlőség" a romáknak, fogyatékkal élőknek a szegedi városházától?
sajttaj_gs

Az LMP szerint kirakatprogramot készített elő a fogyatékkal élők, és a hátrányos helyzetű romák számára a polgármesteri hivatal, hogy megfeleljen egy törvénynek.

Ahogy minden önkormányzat, úgy a szegedi is elkészítette a helyi esélyegyenlőségi programot, mivel az egyenlő bánásmódról szóló törvény szigorúan szankcionálja ennek elmaradását. A szegedi LMP szerint azonban ismét csak egy kiarakatprogramot fognak elfogadni a június 28-i közgyűlésen. Ezért

Szentistványi István

(LMP) önkormányzati képviselő és

Nagy Mihály

, a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a közgyűlés előtt vázolta fel a problémákat.

Cél nélküli, vállalások nélküli program az elesetteknek?

Szentistványi azzal kezdte, hogy mint már annyi esetben, a széles körű társadalmi részvétel itt sem teljesült. Ezért mindketten azt kérik, hogy ne két év múlva legyen a felülvizsgálata az anyagnak – ahogy azt a szabályzat előírja -, hanem egy év múlva, a képviselő és a CNÖ elnöke szerint addig kellene pótolni ezeket a hiányosságokat, a téma széles körű megvitatását, a konkrét célok meghatározását. „CNÖ kérte, hogy mellékletként jelenjen meg a véleménye, ez nem történt meg, nem csatolták az előterjesztéshez, a közvélemény nem találkozott vele, csak annyi történt, hogy egy széljegyzetben odaírták, hogy a CNÖ véleményezte. Ebben a folyamatban az történik, amitől épphogy óv minket az esélyegyenlőségi koncepció, miszerint ne egy aláírt dokumentum legyen, hanem széles körben megvitatott, előre mutató, konkrét célokat meghatározó programtervezet” – mondta el a képviselő. A politikus hozzáttette, ha a módosító indítványát nem fogadják el, és nem lesz egy év múlva felülvizsgálva a szegedi esélyegyenlőségi koncepció, akkor szükséges lesz egy árnyékfórumot létrehozni, amely ezt a munkát, ami a város kötelessége lett volna, elvégzi. „Az elkészítéséből minket kifelejtettek, kaptam egy anyagot, hogy írjam alá, elfogadom-e, karikázzam be, melyek az észrevételeink. Én küldtem ehhez a programhoz egy hat pontból álló módosítást, ami azonban sehol sem jelenik meg nyilvánosan, nem csatolták hozzá a programhoz” – szögezte le Nagy Mihály, aki szerint a CNÖ-vel olyan együttműködésre van szükség e tervben, ahol konkrét vállalások, célok határozódnak meg a megvalósulás leszögezésével. „Attól tartok ez is ugyanilyen kirakatprogram lesz, mint amik ez előtt születtek” - hangsúlyozta.

A szegedi MSZP a egyetért a kormánnyal a fogyatékkal élők ügyében

Szentistványi kiemelte, hogy egy esélyegyenlőségi program lényege a cél megjelölése, meghatározása, és az, ahogyan eljutunk hozzá. Ezt a mostani nem határoz meg konkrét javaslatokat, vállalásokat, határidőket. Nem lehet leellenőrizni később, hogy mi teljesült, mi nem. „Ez a program arra jó, hogy megfeleljen az elvárásnak, és azokat a pénzeket le lehessen hívni, amihez ez a program feltétel, a kirakatban történik valami, de valójában nem” – így az LMP-s politikus, aki a fogyatékkal élőkkel kapcsolatban arról szólt, hogy nincsenek jelen a város életében ezek az emberek, intézményekbe, elzárva a közélettől élik mindennapjaikat, mert olyan a felépítése a helyi kultúrának, szórakoztatának, ami csak az egészségeseknek, jól szituáltaknak készülnek. Az esélyegyenlőségi stratégia épp abba az irányba vezetne, hogy jelen lehessenek a város mindennapi életében a fogyatékkal élők. Szentistványi újságírói kérdésre elmondta, hogy sajnos a szegedi szocialista polgármester vezette hivatal, s így a helyi MSZP is egyetért azzal a kormányzati politikával, amely például a megváltozott munkaképességűeket vezetné úgy vissza a munkaerőpiacra, mint valami gépeket. Nem veszik figyelembe problémáikat, hanem olyan terepre viszik őket, ahol olcsóbb munkaerőként, kihasználva lehet foglalkoztatni ezeket az embereket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.