Közélet

Határon túli fellépők a VIII. Martin György Országos Néptáncfesztiválon + FOTÓK

Határon túli fellépők a VIII. Martin György Országos Néptáncfesztiválon + FOTÓK

2013. június 25., kedd
Határon túli fellépők a VIII. Martin György Országos Néptáncfesztiválon + FOTÓK
SZS20130625_neptanc_fesztival_sajtotajekoztato_004

Nyolc népi együttessel indul a szegedi VIII. Martin György Országos Néptáncfesztivál július 5-én. A fellépők között nem csak magyar, hanem határon túli együtteseket is megcsodálhatunk.

Július 5-én, vagyis pénteken 17 óra 30 perckor menettánccal nyitják meg a két napos rendezvényt. A fellépők a Széchényi tértől a Kárász utcán keresztül, egészen a Dugonics térig vezetik a menetet, közben kedvcsinálóként virtuóz tánccal kápráztatják el a közönséget. A célállomásnál, a szökőkút mellett felállított színpad várja majd a néptáncosokat és a zenekarokat, ahol 18 órától a hivatalos megnyitó ünnepség veszi kezdetét– tájékoztatott

Simoncsics János

, a rendezvény szervezője a keddi sajtótájékoztatón. Szintén a pénteki napon, 20 órától a Kisszínházban lép színpadra a Szeged Táncegyüttes három legelismertebb formációja: a Felnőtt csoport, a Kerepetye csoport és az Eben-guba csoport, valamint a domoszlói Jázmin Néptáncegyüttes, a budapesti Bartók Néptáncegyüttes, a talpalávalót pedig a vajdasági Juhász Zenekar biztosítja. Szombaton sem maradhatunk népzene nélkül, Szegedről a főként idősebb korosztályokból verbuválódott Délikert Napsugár Táncegyüttes és a fiatalokból álló Délikert Möndörgő Táncegyüttes tagjai lépnek fel ugyancsak a Kisszínházban, 18 órakor. A második folklóresten a nyíregyházi Igrice Néptáncegyüttes, a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes és a Debreceni Népi Együttes gondoskodik a jó hangulatról.

A két napos folklóresten a fellépőknek 20-20 percük van arra, hogy legjobb tudásukkal lenyűgözzék a zenészekből, koreográfusokból és együttes vezetőkből álló zsűrit. A szervező hozzáfűzte, csak jelképesen értékelik majd a koreográfiát és a viseletet, mindenesetre az utolsó nap zárórendezvényén kiemelten kezelik majd a legjobb „helyezést” elért együtteseket. Bár a beltéri rendezvények – mint eddig minden évben – idén is ingyenesek lesznek, de a korábbi évek tapasztalatin okulva csak korlátozott számban lehet majd betérni a színházba. Holnaptól a Szegedi Ifjúsági Ház Rendezvényközpontban lehet jegyet igényelni, vagy a helyszínen, az előadások előtt fél órával lehet majd igényelni. Gaál Bernadett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.