Közélet

Egymás után húzzák le a rolót a magánnyugdíjpénztárak

Egymás után húzzák le a rolót a magánnyugdíjpénztárak

2013. június 24., hétfő
Egymás után húzzák le a rolót a magánnyugdíjpénztárak

A Pannónia Nyugdíjpénztár magán-nyugdíjpénztári ágának végelszámolásáról döntött a kassza csütörtöki közgyűlése, a vezetés a lépést azzal indokolta, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben a működést nem lehet tovább fenntartani - olvasható a Népszabadságban.

A lap hétfői számában emlékeztet arra: a kasszák a tagok által befizetett tagdíjak mindössze 0,9 százalékát fordíthatják működésük finanszírozására, ám ez nem fedezi a költségeket. Az idei évet még tíz pénztár kezdte meg, összesen közel 68 ezer tagjuk 183 milliárd forint vagyonát kezelték. A tíz kasszából azonban háromnál, az Aegonnál, az Ersténél és az OTP-nél már elindult a végelszámolás, és hamarosan erre sorsra juthat az Aranykor is - írja a Népszabadság. A legnagyobb piaci szereplőnél, az ING-nél a lapnak elmondták, hogy bár a jogi környezet most "nagyon nem támogató", és így nehéz előre tervezni, jelenleg nem gondolkodnak a kassza végelszámolásában. Hozzátették: az ING Biztosító eddig jelentős támogatással járult hozzá a működés fenntartásához. Nem gondolkodik végelszámolásban a Szövetség (korábban Allianz) magánnyugdíjpénztár sem, a pénztár még rendelkezik tartalékkal, amely biztosítja a további működést. Az MKB Nyugdíjpénztár magánkasszaágának a tevékenysége a korábban felhalmozott tartalékoknak köszönhetően még öt évre biztosan megoldott. A korábban felhalmozott pénzekből él a Budapest Magánnyugdíjpénztár is, elmondásuk szerint a körültekintő gazdálkodás és a tartalékok hosszú távon is biztosítják a pénztár zavartalan működését. Kevésbé optimista a második legnagyobb aktív piaci szereplő, az AXA. Ha várakozásainkkal ellentétben a szabályozás nem változik és az AXA-csoport megvonja a támogatását a pénztártól, a kassza mindenkori vezetősége kénytelen lesz a végelszámolás mellett dönteni - tudta meg a lap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.