Közélet

Áprilisban tovább nőtt a digitális előfizetők aránya

Áprilisban tovább nőtt a digitális előfizetők aránya

2013. június 9., vasárnap
Áprilisban tovább nőtt a digitális előfizetők aránya

Áprilisban 30,4 százalékról 30,8 százalékra nőtt a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

A gyorsjelentés a tizenkét magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapul és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 88 százalékát fedi le. A megközelítőleg 4,1 millió magyarországi háztartásban több mint 3,3 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe. A fennmaradó közel 800 ezer háztartás túlnyomó zömében a tető- vagy szobaantennával fogható analóg és digitális földfelszíni sugárzású adásokat néznek. A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók (Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., UPC Magyarország Kft., DIGI Kft., PR-TELEKOM Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., PARISAT Kft., Hello HD Kft.; UPC DTH S.ŕ.r.l., Antenna Hungária Zrt.) április végén 2,943 millió előfizetést tartottak nyilván. Áprilisban, a jelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 65,1 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat. A digitális előfizetéseken belül áprilisban 891 ezerről 906 ezerre nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli, jellemzően műholdas szolgáltatást 918 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 92 ezer előfizetője volt a hónap végén. A vizsgált hónapban a vezeték nélküli előfizetések részesedése kis emelkedés után 34,3 százalékon állt. Az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya 34,9 százalékra csökkent. A teljes becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a UPC a piacvezető, piaci részesedése 26,6 százalék, a második a Magyar Telekom, amelynek piaci részesedése 23,2 százalék, a harmadik a DIGI, piaci részesedése a vizsgált hónapban 23,1 százalék volt. A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások - kábeltelevízió és IPTV - piacán az összes előfizetések közel 83 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma áprilisban 1,933 millió volt, ezen belül az analóg előfizetések száma az előző hónaphoz képest 1,036 millióról 1,027 millióra csökkent. A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető UPC részesedése 27,3 százalék, második helyen a Magyar Telekom van 20,5 százalékkal, ezt követi a DIGI 18,3 százalékkal, míg negyedik a sorban a több száz, a gyorsjelentésben nem szereplő kisebb szolgáltató együttes részesedése 16,1 százalékkal. A vezeték nélküli szolgáltatásokat a gyorsjelentés teljes körűen lefedi. Ebben a szegmensben a piacvezető DIGI részesedése 34,1 százalék, majd a Magyar Telekom következik 29,4 százalékkal, a harmadik hely a UPC-é, részesedése pedig 25 százalék. A MinDig TV Extra részesedése 9,1 százalék volt, a Hello Digital szolgáltatás 2,4 százalékon állt április végén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.