A magyar búzatermesztésnek a mennyiség helyett a speciális, minőségi fajták felé kell elmozdulni - hangzott el Martonvásáron, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának szerdai országos kalászos szakmai napján és fajtabemutatóján.
Bedő Zoltán
, a kutatóközpont főigazgatója elmondta, hogy az elmúlt három évben a martonvásári nemesítésű kalászos gabonafajták közül tizenhat szerzett minősítést. Hozzátette: ez nem jelenti a fajtaszám emelkedését, mert a régebben nemesített fajták közül többet kivezetnek. Az új fajtákkal kapcsolatban kifejtette, hogy a magyar gazdák számára gazdaságosan előállítható és a legnagyobb nyereséget biztosító, speciális igényeket kielégíteni képes fajtákat próbálnak nemesíteni. Úgy vélte, hogy Magyarországnak a búza esetében a külföldi piacokra kell összpontosítani. Megfelelő minőségimázst kell kialakítani, ezért ragaszkodni kell a Magyarországon minősített fajtákhoz. Hozzátette: a magyar termelők gazdaságos működéséhez profitra van szükség, azt pedig "csak minőségi felárral lehet garantálni". Az MTI kérdésére elmondta: jelentősen emelkedett a kereslet a speciális, kiváló minőségű gabonák piacán, így Magyarországnak is ezekre kell megoldásokat felmutatni. A külföldi vásárlók a sütőipari lisztek tekintetében a fehérje- és sikérmennyiségre, valamint ezek minőségére fókuszálnak. Nagy felfutásban van az édesipari célokra használható lisztek gyártása is, amelyeket kekszek előállításához és tortagyártáshoz használnak. A főigazgató az idei termésátlagokról kifejtette: őszi búzából 4,5 tonna várható hektáronként, az árpánál is hasonló termésmennyiségek mutatkoznak. Hangsúlyozta, hogy ezek a mennyiségek jelentős előrelépést mutatnak az előző évekhez képest, amikor az aszály "elvitte a termés nagy részét".
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.