Közélet

A KDNP értetlenül áll Sólyom László volt államfő kijelentései előtt

A KDNP értetlenül áll Sólyom László volt államfő kijelentései előtt

2013. június 3., hétfő
A KDNP értetlenül áll Sólyom László volt államfő kijelentései előtt

A KDNP országgyűlési képviselői értetlenül állnak Sólyom László volt köztársasági elnök szavai előtt, amelyeket Magyarország Európai Unióbeli helyzetével kapcsolatban az LMP pártalapítványának hétvégi rendezvényén hangoztatott - közölte Pálffy István frakciószóvivő hétfőn.

Mint közleményében írta, sajnálatos, hogy a volt államfő előadásában arról beszélt, hogy mire alapozhatjuk "az unióban elfoglalt autonómiánkat". A párt frakciója leszögezi, hogy az alaptörvény szerint "Magyarország független jogállam, amely az Európai Unióban az Alaptörvényből eredő egyes hatásköreit a többi tagállammal közösen, az Európai Unió intézményei útján gyakorolhatja". Magyarország tehát szuverén állam, mi nem autonómiát akarunk az unión belül, éppen ellenkezőleg - közös jogérvényesítést a tagállamokkal, és semmiképpen sem az európai intézmények által erőltetett voluntarista politikai-gazdasági megoldásokat - fejtette ki. Hozzátette: a KDNP képviselői remélik, hogy

Sólyom László

kijelentése csak pillanatnyi alkotmányos lapszus és még nem a gyarmatosítottság jele, amire az utalna, hogy a nemzet egysége fölött korábban őrködött volt államfő egy külsőleg finanszírozott pártalapítvány rendezvényén beszélt. Sólyom László vasárnapi előadásában az EU-hoz való viszony kapcsán emlékeztetett arra, hogy az 1990-es évek elején az Európához visszatérés eufóriája nem maradt a szavak szintjén: "mindenki megpróbált viselkedni". A közösségben elfoglalt hely pedig döntően rajtunk múlik - tette hozzá a volt alkotmánybírósági elnök, aki arra is felhívta a figyelmet: a negyedik alkotmánymódosítás európai fogadtatása Magyarország és az uniós értékek viszonyáról szól. Sólyom László különösen a jelentését vesztett jobb-baloldali szembenállást, a fősodor harcmodorát, a "ki kit győz le" logikáját kárhoztatta. Mint mondta: ugyanúgy értelmetlen ma Magyarországon diktatúráról beszélni, mint ahogy a 2010 előtti két évtizedet tévelygésnek minősíteni. Az összefüggésekből kiragadott részletek helyett rendszerszemléletű, a fenntarthatóságot szem előtt tartó gondolkodásra van szükség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.