Közélet

Új alapokon folytatódik a kecskeméti repülőnapok hagyománya

Új alapokon folytatódik a kecskeméti repülőnapok hagyománya

2013. május 1., szerda
Új alapokon folytatódik a kecskeméti repülőnapok hagyománya
hendecsaba_repulonap_mti_us

A korábbinál sokkal költséghatékonyabban éled újra idén augusztus 3-4-én a nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutató - jelentette be szerdán az eseményt népszerűsítő roadshow nyitó rendezvényén a honvédelmi miniszter Kecskeméten.

Hende Csaba

hangsúlyozta: a feljegyzések szerint idén kereken 100 esztendeje annak, hogy magyar katonák először a levegőbe emelkedtek. E jubileum megünneplése méltó alkalmat teremtett arra, hogy új alapokon, az adófizetők pénzét az eddigieknél sokkal kímélőbb módon újjáélessze a tárca a repülőnapok hagyományát. A program idejére Kecskemét a repülős világ fővárosává válik majd, ahol 25 ország légiereje mellett a Magyar Honvédség légi és szárazföldi alakulatai is bemutatkoznak - tette hozzá. Az eseményt népszerűsítő kampány célja, hogy minél több ember figyelmét felhívja a nagyszabású programra, különös tekintettel arra, hogy a honvédség, illetve a haditechnika iránt érdeklődő fiatalok között ott vannak a jövő pilótái - állapította meg a tárcavezető. Jelezte: bár a legutóbbi, 2010-es bemutatóhoz képest a jegyárak nem emelkednek, a szervezők gondoltak azokra is, akiknek a pénztárcája nem tenné lehetővé a részvételt a repülőnapon: a megyei kormányhivatalokon keresztül 2000 darab ingyenes belépőt osztanak szét országszerte. Az érintettek a MÁV és a Volán járatain a helyszínre is térítésmentesen utazhatnak, míg az elővételben jegyet vásárlók féláron vehetik igénybe a vasúti és autóbusz-közlekedést. Hende Csaba Kecskeméten jelképesen átadta a nagyközönségnek a kiállítótérként működő, szimulátorokkal is felszerelt rendezvénykamiont, mely az elkövetkező bő negyedév során az ország 10 különböző helyszínén népszerűsíti majd a repülőnapot. A tájékoztatón

Zombor Gábor

(Fidesz), Kecskemét polgármestere elmondta: Kecskemét egyik büszkeségének tekinti a seregszemlét, melyre több százezer látogatót várnak, és amelynek újbóli megrendezéséért személyesen is köszönetet mondott a miniszternek. Az augusztus 3-4-én zajló repülőnap résztvevői a Magyar Honvédség Gripen vadászgépeinek légi parádéja mellett számos külföldi kötelék attrakcióját is megcsodálhatják. Közöttük kiemelkedő látványosságnak ígérkezik az orosz Russzkije Vityazi, a spanyol Patrulla Aguila, a török Turkish Stars, az olasz Frecce Tricolori, valamint a horvát Wings of Storm formáció műsora. Emellett a kecskeméti bázis betonján testközelből is megtekinthetők lesznek olyan különleges repülőgép-típusok, mint a C-17-es, a MiG-21-es és -29-es, továbbá a Szu-25-ös és -27-es.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.