Közélet

Panelalbérlet már 25 ezerért - drága rezsivel + FOTÓK

Panelalbérlet már 25 ezerért - drága rezsivel + FOTÓK

2013. május 3., péntek
Panelalbérlet már 25 ezerért - drága rezsivel + FOTÓK
elado_kiado03_gs

A szegedi lakáskiadók 40 százaléka szabálytalanul albérleteztet, míg szakértők szerint máshol üzlet lakásokba fektetni, régiónkban nem érvényesül ez a tendencia.

Egyes pénzügyi szakemberek szerint a reáljavak felértékelődésével a lakáspiac is egyre jobb befektetésnek bizonyul. Főleg a lakáskiadás, ezen belül is a panellakásoké. Az ingatlanárak annyit estek, hogy a kiadással évi 7-8 százalékos nyereséget is elkönyvelhetünk, a lakás vételárára vetítve. Ekkora nyereséget nem sok más befektetés produkál. A szegedi lakáspiac viszont ezt nem támasztja alá. A befektetők a következőképpen számoltak: egy szegedi 2,5 szobás panellakás már 8 millióért megvehető, a 65 ezer forintos havi bérleti díj pedig majdnem 10 százalékos hozamot biztosít. Szerintük a nagyobb áresés miatt ma a panel tűnik a legjobb befektetésnek: országos átlagba 7,6 százalékos elérhető hozammal kalkulálnak. Számításukban a téglalakások már kevésbé jövedelmezőek, azok kiadásából átlagban 6,7 százalékos a becsült hozam érhető el. Ehhez a profithoz hozzáadódik majd a hosszú távon minden bizonnyal emelkedő árszint is. Igaz, ha legálisan akarjuk csinálni, akkor illik bejelenteni az adóhatóságnál a pénzkereset ezen módját, ami után adó fizetendő.

A panellakásokat nem keresik a befektetők

Kerekes Péter, az Otthon Centrum ingatlanközvetítő iroda franchise partnere mindezt nem erősítette meg, Szegeden ugyanis más a helyzet. A panellakásokat nem keresik a befektetők, ezen ingatlanok ára csökkent leginkább az utóbbi időben elsősorban a drága fenntartási költségek miatt. Az emberek inkább egy rosszabb állapotú, kevésbé jó helyen lévő, de piacképesebb téglalakást választanak. Az ingatlaniroda nem igen találkozik olcsó panellakásokkal, mert a tulajdonos számol: ha a piacnak megfelelő áron hirdeti meg az eladást, akkor megspórolhatja az ingatlanközvetítés költségét. Az albérletek kiadására ugyancsak ez vonatkozik, mert akkor meg a megbízási díjat kellene megfizetnie a tulajdonosnak, amit szintén meg szeretne spórolni: az iroda ugyanis egyhavi bérleti díjért közvetít. Ha a legolcsóbb panelért elkérnek havi 25 ezret, a drága rezsi és a fenntartási költségek miatt a havonta fizetendő összkiadás könnyedén elérheti a 60 ezer forintot, amit egyre kevesebben tudnak megfizetni. Az albérletet keresők közül egyetemisták, külföldiek is igénybe veszik az iroda szolgáltatásait, ők jellemzően nem is annyira az olcsó, inkább a jó állapotban lévő, sokszor egyetemhez közeli lakásokat keresik. Ritkán találkoznak olcsó albérletkeresőkkel. A befektetők által vázolt konstrukció tehát Szegeden nem muzsikál. A lakásvásárlók 98 százaléka jó helyen lévő téglalakást keres többnyire egyedi fűtéssel. A távfűtéses lakások iránt kisebb kereslet nyilvánul meg.

Adózás után mi marad?

Néhány évvel ezelőtt a szülők még megvették a Szegeden tanuló gyermekeiknek a 1,5 szobás vagy garzonlakást, ma már, aki teheti, inkább nagyobb ingatlanokat vásárol. A gyerek maga mellé vesz néhány albérlőt, s akkor már ő ingyen lakik, sőt marad is egy kis zsebpénzre való. Három év alatt rengeteget változott a vevő és kereső ügyfelek, a befektető ügyfelek igénye, elvárása, szögezte le Kerekes Péter. Arra is kíváncsiak voltunk, rendelkezik-e az adóhatóság pontos vagy becsült adatokkal arra vonatkozóan, hányan fizetnek ma adót a kiadott lakások, szobák után. Hogy Szegeden hányan egészítik ki a családi költségvetésüket lakáskiadás útján, a NAV nem rendelkezik statisztikai adatokkal, mint ahogy arról sem készít felmérést, feltehetően hányan nem jelentik be a lakáskiadásukat. A szankciókról és az eddigi ellenőrzések tapasztalatairól a NAV a figyelmünkbe ajánlotta a következő tájékoztatót: „ A Dél-alföldi régióban az elmúlt évben vizsgált lakóingatlant bérbeadók több mint 40%-a nem tartotta be a törvényi előírásokat. Az egyik magánszemélynél például a volt garázs- és szobabérlők nyilatkozatai alapján 156 ezer Ft adóhiányt tárt fel az adóhatóság. A magánszemélyek számára a 2010. évi adótörvény módosítások kedvező változást jelentettek. Megszűnt az adószám kötelező kiváltása a lakóingatlan bérbeadási tevékenység esetén. Ugyanakkor előtérbe került a személyi jövedelemadó megállapításához szükséges nyilvántartás vezetési kötelezettség. Ezen törvényi előírások betartása érdekében a NAV Dél-alföldi régiójának adóellenőrei az elmúlt időszakban több lakóingatlan bérbeadással foglalkozó magánszemélynél tartottak ellenőrzéseket, melyek során megállapították, hogy a bérbeadók több mint 40%-a nem tartja be a törvényi előírásokat, nem vezetik bevételeikről a nyilvántartást. Ezekben az esetekben 200 ezer Ft-ig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki az adóhatóság. Ha a magánszemély bizonyíthatóan üzletszerűen végezte évekre visszamenően a bérbeadási tevékenységet, akkor az adóvizsgálat után a megállapított adóhiány 50%-át kell befizetnie bírságként. Az albérlet kiadási tevékenység adókötelezettség szempontjából kissé bonyolult jogi helyzetet teremt a magánszemély számára. A tevékenység megkezdése előtt célszerű a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatain, vagy a www.nav.gov.hu honlapon tájékozódni a jogszabályi előírások pontos betartása érdekében.” Ha így vesszük, már nem is tűnik olyan kecsegtető üzletnek a lakáskiadás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.