Közélet

Fejlesztések a dorozsmai nagybani piacon + FOTÓK

Fejlesztések a dorozsmai nagybani piacon + FOTÓK

2013. május 27., hétfő
Fejlesztések a dorozsmai nagybani piacon + FOTÓK
nagybani_piac02_gs

A különösen rossz márciusi időjárás a piacok terményeinek árát is felverte. Dorozsmán a nagybani azonban határon túli vevőkre is számíthat, a vevőkör közel ötven százaléka Romániából érkezik.

"Bízunk benne, hogy jobb lesz a folytatás, mint amilyen a kezdet volt. A márciusi forgalom árufelhozatal szempontjából jelentősen elmaradt az elmúlt évhez viszonyítva, a szélsőséges időjárás meghatározta a piac képét" - nyilatkozta portálunknak

Pap Róbert,

a Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. ügyvezetője. A korábban elvetett vetőmag és palánta az esőzések hatására víz alá került, és nem tudott fejlődni, a későbbi vetésű növényeket a belvíz, a burgonyát a talaj menti fagyok, a paprika- és paradicsompalántákat pedig a kevés napfény vetette vissza a fejlődésben. Ugyan áprilisban a kedvezőbb időjárásnak köszönhetően javult a forgalom, és beindult a primőr áru kereskedelme is, a termények ára magasabb a megszokottnál. A földieper kilóját 1000-1200 forintért lehetett kapni, ami tavaly májusban már 5-600 körüli áron mozgott.

A határ közelsége a külföldi vásárlókat is a Dorozsmai Nagybani Piacra csábítja: a szerb jelenlét nem túl számottevő, a román vendégek viszont annál gyakoribbak, az áruk közel ötven százalékát ők viszik el. "A román piac jellegzetessége, hogy a másod-, illetve harmadosztályú árut is elviszi, míg a magyar kereskedők inkább az elsőosztályú árut keresik. Szaklapokban, illetve ipari vásárokon rendszeresen hirdetünk Románia mellett Macedóniában, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban, illetve nagy reményekkel tekintünk Horvátország EU-s csatlakozása felé is, ugyanis az ottani árszint 60-70 százalékkal magasabb a magyar piacokénál" - emelte ki Pap Róbert. A külföldieket a jó minőségű termékek vonzzák elsősorban a magyar piacok felé, valamint a kedvező árak is arra sarkalják, hogy a határt átlépve itt vásároljanak. Szeged önkormányzata Temesvárral közösen indított projektet a két város nagybani piacainak fejlesztésére. Ennek segítségével a temesvári piac beléptetőrendszerét fejlesztették és raktárakat építettek, Dorozsmán pedig a várakoztató parkoló lett szilárd burkolattal ellátva a beléptető modernizálása mellett. Emellett egy kezdetleges információs rendszer is kialakult a két piac között: egy-egy elektronikus információs tábla tájékoztatja a vevőket a szomszédos város piacainak árairól. Saját beruházásként Dorozsmán egy zajvédő fallal is körbekerítették a piacot, amellyel egy hét-nyolc éves problémát orvosoltak, folyamatos panaszok érkeztek ugyanis a zajszennyezés miatt. Egy EU-s elvárásoknak megfelelő hulladéktároló is segít a higiénia megőrzésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.