Közélet

Bizonytalan ideig nem járhatnak a Pesa villamosok

Bizonytalan ideig nem járhatnak a Pesa villamosok

2013. május 6., hétfő
Bizonytalan ideig nem járhatnak a Pesa villamosok
pesa_ovisok01_gs

Egyelőre bizonytalan, hogy mikor indulhat újra a Pesa villamos flotta Szegeden - tájékoztatott a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezetője hétfőn.

Tóth István Tibor

elmondta: a múlt héten jelzett szoftverhibát egyelőre nem sikerült kijavítani, így hétfőn újabb szakemberek érkeznek a lengyelországi gyártótól a probléma elhárítására. Szoftverhiba miatt a szegedi villamosok még a múlt hétfőn leálltak, majd a program frissítése után 1000 kilométeres próbautat tettek meg. A tervek szerint hétfő reggel indultak volna újra. Ez idő alatt azonban ismét jelentkeztek a hibák, ezért ismét megvizsgálják a problémát, és újabb 1000 kilométeres teszt következik. Emiatt egyelőre nem tudni mikor indulhatnak újra a villamosok - tette hozzá. Múlt keddi sajtóértesülések szerint a Szegedi Közlekedési Kft. szakemberei elővigyázatosságból kivonták a forgalomból a kilenc új Pesa villamost hétfőn, Szegeden. Amíg a hiba fennáll, addig a régi Tatrák szállítják az utasokat. Tóth István Tibor ügyvezető tájékoztatása szerint a folyamatos meghibásodások - közöttük fékhibák - miatt elővigyázatosságból hoztak ilyen súlyos döntést. Az új villamosok tavaly márciusban álltak forgalomba, miután a flotta sikeresen teljesítette a Nemzeti Közlekedési Hatóság műszaki vizsgáját. A lengyel gyártó három évig teljes körű garanciát vállalt. Júliusban ajtó- és fékhibák miatt volt fennakadás, a beruházó Szeged Pólus illetékese akkor azt mondta, a hibák beleférnek az új járművek beüzemelésénél előforduló hibák kategóriájába. Szeptemberben szintén több Pesa állt szervizben, fékhibák miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.