Közélet

Nem volt összeesküvés, nincs gyanúsított a bostoni robbantás ügyében

Nem volt összeesküvés, nincs gyanúsított a bostoni robbantás ügyében

2013. április 17., szerda
Nem volt összeesküvés, nincs gyanúsított a bostoni robbantás ügyében
boston-marathon-explosion_reuters

Semmi jel nem utal arra, hogy része lenne egy szélesebb összeesküvésnek a bostoni maratonon elkövetett két robbantás, amely három ember életét oltotta ki, és több mint 180-at megsebesített - közölte kedden Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter.

A tárcavezető éberségre szólította az amerikaiakat, arra kérte őket, hogy azonnal jelentsék a hatóságoknak, ha valami gyanúsat észlelnek. Az amerikai nagyvárosokban megszigorítják az óvintézkedéseket, a rendőrök fokozzák a járőrözést a repülőtereken és a vasútállomásokon, illetve olyan helyeken, ahol általában nagyobb tömegek gyülekeznek.

Napolitano

nyilatkozatával egy időben

Richard DesLauirers

, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) illetékese közölte, hogy továbbra sincsenek egyértelmű információk a robbantások elkövetőiről, azt sem tudni, hogy egy ember vagy többen hajtották végre a merényleteket, és az indítékok sem ismertek. A bostoni hatóságok ötvenezer dollárt ajánlottak fel annak, aki a tettesek nyomára vezeti a hatóságokat. A bostoni maraton idején hétfőn elkövetett két robbantásban három ember halt meg. Legfrissebb hírek szerint 183-an megsebesültek, s 17-nek közülük válságos az állapota. Köztük van egy 9 éves lány és egy 10 éves fiú. Összesen legalább nyolc sebesült gyereket ápolnak kórházban. Azonosították közben a robbantások harmadik halálos áldozatát. Kína New York-i főkonzulátusa közölte, hogy kínai állampolgárról van szó, de a hozzátartozók azt kérték, hogy a nevét ne hozzák nyilvánosságra. A sebesültek között is van egy kínai állampolgár, s az ő állapota stabil. Két halálos áldozatról már korábban kiderült, hogy egyikük egy nyolcéves amerikai kisfiú, név szerint Martin Richard - akinek hatéves húga és édesanyja is súlyosan megsebesült -, illetve a 29 éves

Krystle Campbell

, aki egy étteremnek volt a vezetője. A harmadik áldozat kiléte eddig nem volt ismert. Annyit lehetett tudni róla, hogy a Bostoni Egyetem diákja. Nyomozati forrásokból ismertté vált, hogy a tettesek hatliteres kuktákban helyezték el a robbanóanyagot, az edényeket fekete vászonzsákba tették, megtöltötték fémdarabokkal, szegekkel és csapágygolyókkal, hogy növeljék a roncsolás hatásfokát. A pokolgépet a földre tették, de korábban olyan információk láttak napvilágot, hogy a tettesek kukákba rejtették a robbanószerkezeteket. A CNN fényképet tett közzé az egyik robbantás helyszínéről, amelyen a detonáció előtt a biztonsági kordonnál látható egy elhagyott csomag, de a detonáció után már nem volt ott. A hírtelevízió azt feltételezi, hogy a felvételen látható csomagban volt a pokolgép. Az FBI és a belbiztonsági szolgálat egyik, három évvel ezelőtti jelentése szerint kuktás pokolgépeket korábban afganisztáni, indiai, nepáli és pakisztáni robbantásokban használtak, de ilyen volt a New York-i Times Square-n 2010 májusában elkövetett merényletkísérletben használt három pokolgép egyike. Az al-Kaida terrorszervezet jemeni szárnya három évvel ezelőtt az interneten a "magányos merénylők" figyelmébe ajánlott egy részletes angol nyelvű leírást arról, hogyan kell készíteni ilyen pokolgépet. A Fehér Ház bejelentette:

Barack Obama

elnök csütörtökön Bostonba utazik, hogy részt vegyen a kettős merénylet áldozatainak emlékére rendezett megemlékezésen. A Fehér Ház keddi közlése szerint Obama emiatt lemondta a péntekre tervezett kansasi útját. A bostoni maraton szervezői közben bejelentették, hogy a hétfői tragikus események dacára jövőre is, 118-ik alkalommal megrendezik a futóversenyt, amely régi hagyománya és szerves része a város történelmének.

Jerome Valcke

, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) főtitkára bejelentette, hogy szigorítani fogják a biztonsági intézkedéseket a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokságon, és kérni fogják ehhez a titkosszolgálatok, a katonaság és az Interpol segítségét, az ország egész területét pedig éjjel-nappal műholdak fogják figyelni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.