Közélet

Jobbik: Ne legyen fizetős az M43-as autópálya Szegedet elkerülő szakasza

Jobbik: Ne legyen fizetős az M43-as autópálya Szegedet elkerülő szakasza

2013. április 23., kedd
Jobbik: Ne legyen fizetős az M43-as autópálya Szegedet elkerülő szakasza

Két évvel ezelőtt áprilisi tréfának hitték a jobbikosok, hogy a Szegedet elkerülő M43-as autópálya szakasza fizetős lesz. Felhívták a kormányzat és a szakhatóságok figyelmét az anomáliára, de a radikális párt sorozatos demonstrációja sem volt elegendő ahhoz, hogy a rendelet megváltozzon.

A párt most ismét sajtótájékoztatón elevenítette fel a témát.

Dudás Zoltán

, a Jobbik megyei alelnöke elmondta, 2011 májusától novemberéig hiába tüntettek minden szerdán, több ezer aláírást is összegyűjtöttek, azzal „fizették” ki őket, úgyis használatarányos útdíjfizetési rendszert építenek ki, s akkor majd megoldódik a probléma. Ezt követően a párt abbahagyta a demonstrációt. A Jobbik képviselője még a parlamentben is felszólalt, vette át a szót

Rácz Tibor

szegedi alelnöke, de két év elteltével sem történt változás, előrelépés az ügyben. Más városoknak, Kecskemétnek, Székesfehérvárnak sikerült elérniük, hogy náluk nem kell fizetni az elkerülő út használatért. Talán másodrendű állampolgárok lennénk Szegeden? – tette fel a szónoki kérdést Rácz. Jó lenne, ha az Orbán-kormány átnézne a vörös ködön, amely Szeged körül leng, s végre látná, hogy itt is ugyanolyan egyenrangú magyar emberek élnek, mint más nagyvárosokban, ahol ingyenes az úthasználat, hangsúlyozta az alelnök. A szaktárca általában úgy reagál a problémafelvetésre, hogy uniós előírások kötik a kezüket. Ha megnézzük az elmúlt 2 évet, azt látjuk, az Orbán-kormány hatalmának bebetonozása érdekében folyamatosan szembe ment az uniós előírásokkal. A Jobbik most arra kéri a kabinetet, végre a szegedi és Csongrád megyei emberekért is menjen szembe az EU-val, s érje el, hogy az elkerülő szakasz ingyenessé váljon. A párt a következő szegedi közgyűlésen újra kezdeményezni fogja, hogy a város éljen felterjesztési jogával. Céljuk emlékeztetni a kormányt, hogy a probléma továbbra is fennáll. Az emberek nem tűrik el, hogy másodrendű polgárokként kezeljék őket a saját hazájukban. Rácz szerint az elektronikus útdíjrendszer közbeszerzési tenderét egy jelzővel lehetne illetni: kaotikus. Legutóbb az a hír látott napvilágot, hogy olyan cég nyerte meg a kiírást, amely 2011-ben még 21 főt foglalkoztatott. Nem tudjuk, mikor lesz az egészből valami érdemleges, szögezte le az alelnök. Ha belátható időn belül nem változik a helyzet, a Jobbik ismét tiltakozóakciók szervezésébe kezd. Kérdésünkre, hogy sikerült Kecskemétnek elérnie az ingyenességet, Dudás elmondta: azzal, hogy egyszerűen autóúttá minősítették az ominózus elkerülő útszakaszt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.