Közélet

Füst és sötét a Hód-Mezőgazda pincéinek labirintusában

Füst és sötét a Hód-Mezőgazda pincéinek labirintusában

2013. április 12., péntek
Füst és sötét a Hód-Mezőgazda pincéinek labirintusában
hodmezogazda_tuzoltok_katasztrofavedelem

Labirintus, füst és sötét – ezek várták csütörtök délelőtt a Hódmezővásárhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szituációs gyakorlatra érkező egységét a Hód-Mezőgazda Zrt. pincéjében. A füstöt ez esetben nem tűz, hanem az előre bekapcsolt füstgép produkálta.

A légzőmaszk és a füst miatt az érzékszervek a megszokottnál jóval kevesebb információt szolgáltatnak, és a zárt helyen felgyülemlő hő is koncentráltan éri a beavatkozókat éles helyzetben, így komoly fizikai megterhelést is jelent ilyen helyről a sérültek kimenekítése. Ilyen körülmények között fontos, hogy a beavatkozók saját biztonságukról biztosítókötéllel, vagy védősugárral gondoskodjanak, valamint a behatolás helyén lévő biztonsági tiszt is regisztrálja, hogy hányan mentek be a helyiségbe, mennyi időt töltöttek bent, és mennyi levegő van még a palackjukban. Amennyiben valakit baj ér, a kint maradtak azonnal a mentésükre indulnak. A gyakorlat során az egység valamennyi sérültet megtalálta és kijuttatta a szabadba, a gyakorlatot az azt irányító

Tót Zoltán

főhadnagy, a Hódmezővásárhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka megfelelőre minősítette.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.