Közélet

Szegedre érkezett a megyejáró fórum + FOTÓK

Szegedre érkezett a megyejáró fórum + FOTÓK

2013. március 13., szerda
Szegedre érkezett a megyejáró fórum + FOTÓK

Elsősorban mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásait segíti a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázata, melynek részleteiről megyejáró fórum keretében számoltak be Szegeden a Pick étteremben. A szakmai fórumra mintegy százötven szegedi vállalkozót, cégvezetőt vártak.

Ahogy megírtuk

, munkaadói fórumokon vesz részt, illetve nyertes vállalkozásokat keres fel a megye járási hivatalainak meglátogatása mellett

B. Nagy László

kormánymegbízott. A fórumsorozat egyik célja, hogy vállalkozók körében népszerűsítse a Nemzetgazdasági Minisztérium 10 milliárdos munkahelyteremtést szolgáló pályázati alapját. „Kormányzati cél a mikro-, kis és középvállalkozói réteg helyzetbe hozása” – szögezte le B. Nagy László. A kormánymegbízott portálunknak elmondta, ismert, hogy vidéken a munkaadók gerincét ez a réteg adja, ezért is kiemelt fontosságú támogatásuk. „Ennek a vállalkozói csoportnak minden segítséget meg kell adni, még akkor is, ha a nemzetközi vagy a magyarországi gazdasági tendenciák más irányokba mutatnak. Minden állam és kormányzat felelős azért, hogy azt a vállalkozói réteget, ami hazai, mindenképpen segítse” – hangsúlyozta B. Nagy László.

A beruházáshoz kötött foglalkoztatásbővítésre 10 milliárd forintot szán a szaktárca – tájékoztatott Zámbó Anita. A munkaügyi központ igazgatójától megtudtuk, a megyejáró fórumsorozat során ismertetik a pályázati feltételeket a munkáltatókkal, mely iránt sokkal nagyobb az érdeklődés, mint tavaly. „Minden egyes kistérségben meglátogatunk egy olyan céget, amely tavaly sikeresen pályázott, tapasztalatik is segítik a munkánkat, illetve ösztönzőleg hatnak a többi cégre is” – hangsúlyozta Zámbó Anita. Az igazgató hozzátette, rengeteget hallunk arról, hogy a banki hitelezés milyen módon nehezítik a mikro- kis- és középvállalkozások életét. A szaktárca pályázata kedvező feltételekkel biztosít forrásokat, ezért is érdemes, hogy a cégek megismerjék ezt a lehetőséget, és éljenek is vele. A pályázati kiírás a mikro-, kis- és középvállalkozások mellett az egyéni vállalkozók számára is elérhető, továbbá a külföldi cégek magyarországi fióktelepeinek jelentkezését is várják. Megtudtuk, tavaly 67 pályázatot fogadott be a munkaügyi központ, ebből 57-et támogatói nyilatkozattal továbbítottak a szaktárcához. Eddig 47 pályázóval kötöttek megállapodást, ahol már megvalósult a beruházás és a létszámbővítés egyaránt. A beruházást három évig kell fenntartani, míg az újonnan felvett munkavállalót két évig kell foglalkoztatni a pályázati benyújtáskori létszám megtartása mellett. A B. Nagy László által eddig meglátogatott öt vállalkozás tavaly összesen 104 millió forintot hozott el a Csongrád megyei 400 milliós támogatásból, amellyel 63 munkahelyet teremtettek és ezzel együtt a már meglévő, 111 fő megőrzését is garantálták a kötelező fenntartásig. A mintegy 150 fő részvételével megtartott fórum előtt Bodó Imre, a szegedi járási hivatal vezetője elmondta, elkezdte végigjárni a járáshoz tartozó településeket, mindenhol helyi cégeket keres fel. Eddigi tapasztalatai szerint optimisták a cégek, s reméli, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázata is lendületet ad majd több cégnek. A megyejáró fórum következő állomása szerda délután Hódmezővásárhely, majd csütörtökön Makó lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.