Közélet

Szabó Vilmos: nemzeti összefogásra van szükség a magyarságpolitikában

Szabó Vilmos: nemzeti összefogásra van szükség a magyarságpolitikában

2013. március 21., csütörtök
Szabó Vilmos: nemzeti összefogásra van szükség a magyarságpolitikában

Nemzeti összefogást kell teremteni a magyarságpolitikában az anyaországi demokratikus erők között - jelentette ki Szabó Vilmos szocialista országgyűlési képviselő csütörtökön Szegeden.

A határon túli magyarságot érintő legfontosabb sorskérdéseket ki kell emelni az anyaország napi politikai küzdelmeiből - mondta a honatya egy lakossági fórum előtt tartott sajtótájékoztatóján. A szülőföldön való megmaradás és boldogulás ügye összmagyar érdek, ebben egyetértés volt a hazai demokratikus erők és a határon túli magyar szervezetek között, s az MSZP a mai napig ezt tartja az egyik legfontosabb alapelvnek - hangsúlyozta a korábbi külügyi államtitkár.

Szabó Vilmos

kifejtette, a határon túli magyar közösségekkel kölcsönös partneri viszonyt kell kialakítani. A közösségeket segíteni kell jogaik érvényesítésében, az önrendelkezés, az autonómia megteremtésében, ehhez pedig békés, baráti, jó szomszédságpolitikára van szükség. A 2014-es választás lesz az első, amikor tömegesen szavaznak azok a határon túli magyarok, akik a kedvezményes honosítás során szereztek állampolgárságot - tudatta Szabó Vilmos. Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, bár sok a bizonytalanság, mivel a kormány még nem terjesztette be a választási eljárásról szóló törvényt, a pártok között megegyezésre, az etikai szabályok rögzítésére lenne szükség. A szakpolitikus félőnek tartja, hogy a hazai választások kapcsán a szomszédos országokban szervezett intenzív kampány felerősíti a szélsőséges magyarellenes hangokat. Ugyanakkor ha a Felvidéken, Délvidéken, Erdélyben a Fidesz sok választási nagygyűlést tart, plakátkampányt indít, az MSZP-nek is el kell gondolkodnia, hogyan vesz részt ebben a versenyben - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.