Közélet

Etiópiai merénylet: két rovarfaj őrzi a szegedi áldozatok nevét

Etiópiai merénylet: két rovarfaj őrzi a szegedi áldozatok nevét

2013. március 6., szerda
Etiópiai merénylet: két rovarfaj őrzi a szegedi áldozatok nevét

Korábban ismeretlen két etiópiai atkafajt neveztek el az afrikai országban tavaly terrortámadás áldozatául esett Fábián Tamás geográfus és Szabad Gábor orvos emlékére – tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának közkapcsolati titkár kedden az MTI-t.

Szalai Tamás

közölte, a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének tudományos főmunkatársa,

Kontschán Jenő

2012-ben Etiópiából származó atkákat vizsgált. A mintákból két, a tudomány számára eddig teljesen ismeretlen atkafajt fedezett fel, amelyeket az etiópiai terrortámadás szegedi áldozatainak,

Fábián Tamásnak

és

Szabad Gábornak

dedikáltak, így született meg a Neodiscopoma fabiani és a Trichouropoda szabadi elnevezés. A felfedezésről az African Invertebrates folyóiratban 2013. március 1-jén jelent meg közlemény. Szegedi kutatókból álló turistacsoportot 2012. január 17-én érte támadás Etiópia Afar térségében, az Erta Ale vulkán közelében. A merényletben életét vesztette az 53 esztendős Fábián Tamás szegedi geográfus, a 39 éves kutató bőrgyógyász Szabad Gábor, valamint két német és egy osztrák állampolgár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.