Közélet

Családok káposztakülönlegességei a toros fesztiválon + FOTÓK

Családok káposztakülönlegességei a toros fesztiválon + FOTÓK

2013. március 3., vasárnap
Családok káposztakülönlegességei a toros fesztiválon + FOTÓK

Míg szombaton toros finomságokat készítettek a nevezők a Széchenyi téren, addig vasárnap, a Családok Napján káposztát főztek a baráti társaságok. A szakmai zsűri egy különleges, erdélyi recept alapján készített étket ítélt a legjobbnak.

A

böllérek versenye

után vasárnap családi káposztafőző versenyt rendeztek a IV. Toros és Pálinkafesztiválon, amelyen a Káposztatündérek, a Hetes csapat, a Veres Család, a Helló Kis Kutya Kolónia és a szatymazi Fakanál Klub is indult. A Sági Szilárd gasztrokíbic vezette szakmai zsűri döntése értelmében az Aradi Tanya és Élménybirtok nyerte meg a versenyt, a második helyen a Pick Gyöngyszemei végeztek, míg a Káposztatündérek és a Hetes Csapat közösen készített étkei a harmadik helyet érdemelték ki. Az Aradi Tanya és Élménybirtok csapatának vezetője, Aradi Ágnes minden titkot természetesen nem árult el portálunknak, de azt megtudtuk, hogy az ő töltött káposztájuk egyik érdekessége, hogy erdélyi barátnője, Lenke csomborral savanyított a káposztát, ez adott neki különleges ízt. „A káposzta közepét kivájjuk, besózzuk, s hordóba tesszük érlelődni. Specialitása, hogy csomborral vadítjuk meg az egészet, ez a fűszer adja meg a jellegzetes, egyedi ízért. Azért, hogy színe is legyen a káposztának, egy fej vöröskáposzta is kerül a hordóba, amelyben hónapokig érlelődik a káposzta” – tudtuk meg Lenkétől. A csapat úgy értékelte, megérte indulni a Toros Pálinkafesztivál versenyén, örömmel vendégelték meg a fesztiválozókat, a céljuk az volt, hogy mindenki jól érezze magát náluk. A Káposztatündérek Algyőről érkeztek. Pálföldi Mártonék a káposzta mellé sült halat készítettek és süteménnyel is megkínálták a vendégeket. „Füstölt húsos töltött káposztát készítettünk, ápragyöngyével” – magyarázta. A csapat első alkalommal indult a főzőversenyen, úgy gondolták, feltétlenül itt a helyük, s be kell mutatniuk főzőtudományukat. bizonyítottak is, hiszen harmadikok lettek. A Széchenyi téri hagyományos vidéki ízek fesztiválján Szabadi Péter a kapros, tejfölöd töltött káposztát ajánlotta, melyet a Veres Család csapat készített. A kapor mellett további különlegessége, hogy kelkáposztalevélbe göngyölik a tölteléket. „Édesanyám receptje a kapros, kelkáposzta levélbe töltött káposzta, ami savanya káposzta alá van rakva, vagyis az elején mindent úgy kell csinálni, mint a hagyományos káposztánál. A végén pedig tejfölös habarással sűrítjük. Paradicsomos káposztát is készítettünk, és hagyományos szegedies szármát is. Ez utóbbit kolbászhústöltelékkel és árpagyönggyel” – nyilatkozta portálunknak Veres Ildikó. A pálinkaverseny eredményei is megszülettek, a legjobbnak a Gyulai Pálinka Manufaktúra kajszija lett a zsűri szerint, második helyen a Madarasi Pálinkaház birse végzett, míg a harmadik helyet a Schiszler Pálinka körtéje érdemelte ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.