Közélet

Élelmiszeradomány különleges ellátást igénylő gyermekeknek + FOTÓK

Élelmiszeradomány különleges ellátást igénylő gyermekeknek + FOTÓK

2013. március 26., kedd
Élelmiszeradomány különleges ellátást igénylő gyermekeknek + FOTÓK

Csongrád megyében összesen kétszáznyolc különleges ellátást igénylő gyermek étkeztetését segíti a Coop Segély Alapítvány, együttműködve az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Az adományt a Kozmutza Flóra iskola diákjai zenés műsorral köszönték meg.

Országosan idén 6548 különleges ellátást igénylő gyermek étkeztetését segíti a Coop Segély Alapítvány – tájékoztatott Kelemen János, az alapítvány képviseletében. A Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál tartott sajtótájékoztatón elhangzott, 2010-ben hozták létre az alapítványt, akkor elsősorban természeti katasztrófa sújtotta területen élőknek segítettek. Tavaly és tavalyelőtt a gyermekek felé fordultak, s ebben az évben 73 tonnányi, több mint 15 millió forint értékű élelmiszeradományt osztanak szét. A mintegy száztizenegy raklapnyi, zömmel saját márkás termékekből összeállított adományból közel 2,3 tonna jut Csongrád megyébe. A 208 gyermeknek szánt adomány átvételekor Szügyi János, a Csongrád Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója elmondta, ezeknek a különleges ellátást igénylő gyermekeknek a zöme nevelőszülőknél él. „Azt kell tudni ezekről a gyerekekről, hogy valamilyen fogyatékkal élnek, és már az életben való indulásuk is nehezített, és életkoruknál fogva is egy különlegesebb ellátást igényelnek hároméves korukig” – mondta el Szügyi János, megköszönve az adományt. Csányiné Bozsó Barbara, a Szegedi Járási Hivatal vezető helyettese a sajtótájékoztatón elmondta, idén január elseje óta új tíz különleges ellátást igénylő gyermek érdekében jártak el, ami alatta marad a tavalyi év azonos időszakának adatainak.

„Minden ilyen adományozás túlmutat azon, hogy hány kiló cukorról vagy hány liter étolajról beszélünk. Legalább ilyen fontos, hogy ráirányítja a figyelmet azokra a gyermekekre, akik a gyermekvédelemben vannak, illetve azokra a kollégákra, akik velük törődnek” – fogalmazott Fülöp Attila. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára felhívta a figyelmet arra a kormányzati törekvésre, amelynek célja, hogy tovább erősítsék a nevelőszülői hálózatot. A minisztérium a Szent Ágota Alapítvánnyal közös programjával azt szeretnék elérni, hogy minden gyermek nevelőszülőnél nevelkedhessen, kiegészítve az intézményi ellátással. Egy jogszabály-módosítás értelmében 2014-től minden olyan 12 év alatti gyermek, aki bekerül a gyermekvédelmi rendszerbe, nevelőszülőknél lesz elhelyezve, hogy a családközeli élményt biztosítsák számukra. Az adományátadón a Kozmutza Flóra Iskola diákjai zenés-táncos műsorral köszönték meg a Csongrád megyébe érkezett összesen 2,3 tonnányi élelmiszert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.