Közélet

B. Nagy László Hódmezővásárhelyen + FOTÓK

B. Nagy László Hódmezővásárhelyen + FOTÓK

2013. március 14., csütörtök
B. Nagy László Hódmezővásárhelyen + FOTÓK

A megyejárás során a szerdai napon B. Nagy László kormánymegbízott előbb a vásárhelyi Metrimed Orvosi Műszergyártó Kft-t kereste fel, majd meglátogatta a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatalt is.

A kormánymegbízott megyejáró körútja során az elmúlt két hétben öt vállalkozást keresett fel. Olyan mikro-, kis- és középvállalkozásoknál tett látogatás, akik sikeresen pályáztak és nyertek az Nemzeti Gazdasági Minisztérium tavalyi munkahelyteremtő pályázatán. Az öt vállalkozás összesen 104 millió forintot hozott el a Csongrád megyei 400 milliós támogatásból, amellyel 63 munkahelyet teremtettek és ezzel együtt a már meglévő, 111 fő megőrzését is garantálták a kötelező fenntartásig, azaz további két évig. Megyénkbe lehívott 400 millió forintos támogatás, az országos 5. helyet jelenti, azaz négy megye van Csongrád előtt, ahol több pénzt kaptak a vállalkozások. Csongrádon, Szentesen, Kisteleken, Mórahalmon, Szegeden és Hódmezővásárhelyen egyaránt tapasztalható volt az élénk a vállalkozói érdeklődés a vissza nem térítendő, munkahelyteremtő pályázati forrás iránt. Nem véletlen. A kedvező pályázati lehetőség elérése tovább egyszerűsödött idén:15 millió forint, illetve ez alatti támogatási összeg esetén nem köteles fedezetet felajánlani az adott vállalkozás, amely a korábban előírt három helyett elegendő, ha már legalább 2 teljes naptári éven keresztül folyamatosan működött – mondta B. Nagy László. A támogatás új munkahelyenként a 1,5 millió forinttól 3 millióig terjedhet, külön előnyöket élveznek a szabad vállalkozói zónában működő vállalkozások, így a Mórahalom és Kistelek járásbeliek. A tavalyi, Csongrád megyei nyertes pályázók tevékenységét tekintve széles a paletta, van közöttük termelő, szolgáltatást végző vállalkozás: vendéglátással, építőipari-, légtechnikai-, fém-, és faipari, élelmiszeripari tevékenységgel, nyomdatechnológiával, szállodai, könyvelői-, ügyviteli szolgáltatással, csomagolástechnikával, foglalkozó egyaránt – részletezte a kormánymegbízott.

A Metrimed Orvosi Műszergyártó Kft alapvető tevékenysége az orvosi implantátumok és ezek klinikai beültetéséhez szükséges, műszerek, tervezése, gyártása, forgalmazása, orvos technikai eszközök kutatásfejlesztése. A 4.2 millió forintos pályázati támogatásból megvalósult fejlesztés lényege, hogy a már meglévő CNC marógéphez egy Edgecam szoftverbővítést végeztek. Az új implantátumok és a beültető eszközök gyártásánál ugyanis ma már elengedhetetlen a 3D-s megmunkálás. A szoftver vezérléséhez szükségesé vált egy új számítógép mellett az implantátumok előállításához szükséges fúrógépet is vásároltak, mert az általuk használt anyagok megmunkálhatósága rendkívül nehéz. A beruházáshoz kapcsolódóan 2 fő új munkavállaló felvételét vállalták a támogatás kapcsán megtartandó létszám 36 fős eredeti létszám mellett – tudtuk meg Blaskovics Gábor, ügyvezető. A céglátogatás után a Városházán munkáltatói fórum követte, ahol Almási István polgármester elmondta: Hódmezővásárhely úttörő szerepet vállalt a munkahelyteremtő és megőrző programjával, ugyanis 179 kis és középvállalkozást támogattak, összesen 456,5 millió forint értékben. Ez 1248 munkavállalót érint. A fórumot követően B. Nagy László kormánymegbízott meglátogatta a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatalt is, ahol megbeszéléseket folytatott annak vezetőivel és munkatársaival.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.