Közélet

Átadták az orvosi gyakorlati képzés egyedülálló szegedi bázisát

Átadták az orvosi gyakorlati képzés egyedülálló szegedi bázisát

2013. március 6., szerda
Átadták az orvosi gyakorlati képzés egyedülálló szegedi bázisát

A világ élvonalához zárkózhatnak fel a Szegedi Tudományegyetem orvostanhallgatói az Orvosi Készségfejlesztési Központ megnyitásával – hangzott el a Skills Központ ünnepélyes átadóján. Az országban egyedülálló berendezésekkel is felszerelt szimulációs labor a gyakorlati képzést segíti.

A központban három szimulációs- és két oktatóterem kapott helyet közel 400 négyzetméteren.

Ahogy megírtuk,

a SZOTE Klub helyén kialakított labor átalakítását és berendezéseit az ÁOK saját forrásaiból fedezte, közel 90 millió forintot költve erre a célra. A szimulátorokat és a szoftvereket pedig TIOP forrásból vásárolták meg 140 millió forintért. A Szent-Györgyi Albert Oktatási Központ aulájában tartott átadón

Vécsei László

, az ÁOK dékánja a kar életében fontos lépésnek nevezte a Skills Központot, mely hozzájárul a versenyképesség megtartásához, illetve javításához is. „Ezen a helyen egy valóban olyan infrastruktúra jött létre, amelyik az orvosképzésben egyedülálló és azt gondolom, hogy nemzetközi szinten is elismerésre méltó feltételeket teremt” – jelentette ki

Szabó Gábor

rektor, aki úgy látja, a magyar felsőoktatás még mindig egy brand, ezért is van szükség az ilyen pozitív fejlesztések szélesebb körű megismertetésére. A korábbi SZOTE Klub helyiségeinek oktatási célra történő átalakításának koordinálásával 2011 novemberében bízták rá Boros Mihályra. Az Orvosi Készségfejlesztési Központ megbízott vezetője több területen vár javulást a Skills Központ megnyitása révén. Elmondta, a betegek biztonságának javítása terén amellett, hogy a hallgatóknak lehetőséget biztosítanak. Fontosnak nevezte a standarditást, illetve az oktatói munka hatékonyságának növelését, amihez szintén hozzájárulhat a központ.

Az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánja, Barnai Mária portálunknak elmondta, keresik a lehetőségét annak, hogy az egészségtudományi képzésben résztvevők hol kapcsolódhatnának a Skills Központban folyó munkához. „Elsősorban az ápolóképzésben látom a lehetőséget, például az intenzív ellátás gyakorlásában lehet hasznos, szívhangot meghallgatni vagy kopogtatást gyakorolni” – sorolta. „Meglepő módon realisztikus. Aki már látott endoszkópot működés közben azt fogja tapasztalni, hogy hasonlít a valós szituációra használata” – így értékelte az egyedi, úgynevezett endoszkópos, vagyis tükrözéses vizsgálatokat lehetővé tevő szimulátorrendszert Mészáros András PhD hallgató. Úgy látja, a készségfejlesztésben nagyon hasznos szerep lehet, a gyakorlás tökéletes eszközének nevezte. A harmadéves Fischer-Szatmári Tamás kiemelte, nagyon sok paramétert tudnak megnézni a teljestest-szimulátorokon, ami nagyban segíti a képzésüket. Az orvostanhallgató szerint a központ megnyitása hozzájárulhat ahhoz, hogy még többen válasszák az SZTE ÁOK-t. Boros Mihály felidézte három hónappal később a tervező elnyerte a közbeszerzést, így 2012 február végén megkezdődött a tervezés. Egy hónappal később benyújtották a kiviteli terveket, végül a jogerős építési engedélyt tavaly júniusban adták ki. A közbeszerzési eljárás lefolytatása után tavaly októberben adták át a munkaterületet. Idén január közepén zajlott a központ műszaki átadása, míg a végleges használatbavételi engedélyt március 6-án kapták meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.