Közélet

A zártkert-tulajdonosoknak nem lesz regisztrációs kötelezettségük

A zártkert-tulajdonosoknak nem lesz regisztrációs kötelezettségük

2013. március 13., szerda
A zártkert-tulajdonosoknak nem lesz regisztrációs kötelezettségük

A kormány szerdai ülésén megtárgyalta és támogatta a parlament mezőgazdasági bizottságának azon - a földtörvényt módosító - indítványát, amelynek alapján a zártkertek tulajdonosainak semmiféle bejelentési, regisztrációs kötelezettsége nem áll fenn - tájékoztatta a kormányszóvivő a kabinet ülése után az MTI-t a zártkertekkel kapcsolatos besorolási és bejelentési kötelezettséggel összefüggő félreértéseket tisztázandó.

Giró-Szász András

elmondta azt is: ezen kívül a kormány felhívja a figyelmet arra, hogy az önkormányzatok bevonása szükséges az elhagyott, gondozatlan zártkertekkel kapcsolatos felmérés feladatainak megvalósításához. Január 1-e óta kötelező a földhasználatra vonatkozó adatszolgáltatás, illetve bejelentés, amelynek célja egységes és követhető nyilvántartás létrehozása. A gördülékenyebb ügyintézés érdekében Csongrád megyében is időlegesen kibővítették egyes járási hivatalok ügyfélszolgálati nyitva tartását április 30-ig. A hír kapcsán a Csongrád Megyei Kormányhivatal arra kéri az ügyfeleit, hogy földhasználati nyilvántartással kapcsolatos bejelentéssel - további intézkedésig - ne keressék fel a járási földhivatalokat. A kormány mai döntése alapján a földhasználati bejelentéssel, adatközléssel összefüggő eljárásokban könnyítés, módosítás várható. A földtulajdonosok új jogszabályon alapuló bejelentési kötelezettségének teljesítésében a Csongrád Megyei Kormányhivatal eddig is partnerként, az ügyfelek érdekeinek messzemenő figyelembevételével járt el, és fog eljárni. Az új kormánydöntésig az ügyfelek türelmét és megértését kérjük. A jogszabályi változásokról, teendőkről kellő időben tájékoztatjuk a nyilvánosságot. Szeretnénk ezúton ismét megerősíteni, hogy a földhasználati nyilvántartási eljárással kapcsolatban meghozott korábbi jogszabály módosítás alapján az eljárás díjmentessé vált. A 2013. január 1-ét követően befizetett eljárási díjakat a kormányhivatal 90 napon belül visszautalja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.