Közélet

Több száz önkormányzat használ RITEK-szoftvereket

Több száz önkormányzat használ RITEK-szoftvereket

2013. március 27., szerda
Több száz önkormányzat használ RITEK-szoftvereket

Önkormányzatok és intézmények, így például iskolák, óvodák és szociális intézmények több, a szegedi RITEK Zrt. által fejlesztett szoftvert használ. Az ezredfordulón létrehozott cég gazdasági társaságok számára is fejleszt, illetve a januárban létrejött Klebelsberg Intézményfenntartó Központok (KIK) számára is kínál megoldásokat.

Kimondottan az önkormányzati közigazgatás feladat- és hatáskörét lefedő komplex informatikai környezet létrehozása, üzemeltetése és fejlesztése céljából hozták létre az ezredfordulón a RITEK Zrt.-t. A 100%-ban a szegedi önkormányzat tulajdonában álló cég nemcsak a napfény városában szolgáltat, több mint harminc ügyfelük van. Mihálffy Lajos vezérigazgató arról tájékoztatott, a főváros mellett Sopronban, mindhárom dél-alföldi megyében és Hevesben a Megyei Intézményfenntartó Központokban (MIK) is jelen vannak. Ezen felül több kistérség is használja a RITEK Zrt. által fejlesztett szoftvereket. Jelenlegi létszámunk harminc fő, melynek kétharmada fejlesztői feladatokkal foglalkozik.

A 2002-re elkészült és folyamatosan fejlesztés alatt álló, a RITEK Zrt. birtokában lévő saját fejlesztésű rendszer a TITÁN nevet viseli. „A nyolc modulból álló rendszerrel pénzügyi-számviteli feladatokat, tárgyi eszköz és élelmezési nyilvántartást, továbbá személyzeti adatnyilvántartás is végezhető. A TITÁN keretrendszer megkapta az IBM tanúsítványát, míg iktatója rendelkezik a CERTOP Kft. által kiadott tanúsítvánnyal” – mondott példákat a vezérigazgató. A RITEK az önkormányzati törvény szerinti komplex szoftvercsomagot fejlesztett ki, és tudtak alkalmazkodni a 2012-ben létrehozott Megyei Intézményfenntartó Központok (MIK) elvárásainak, melyek az államháztartási törvény szerint gazdálkodnak. Ugyanez igaz a 2013 januárjában megalakult Klebelsberg Intézményfenntartó Központokra is, a RITEK szakmailag jó pozícióban van, a KIK-eknek is tudnak szolgáltatni. A magyarországi önkormányzatok közel tizede használja jelenleg rendszereiket, illetve jó részének az adatai üzemeltetés keretében náluk van tárolva. Érdemes tudni, hogy a RITEK rendszerei így milliós lakossági kört érintenek. (X)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.