Közélet

Vandálok rongálták meg a szegedi szoborcsoportot (FRISSÍTVE) + FOTÓK, VIDEÓ

Vandálok rongálták meg a szegedi szoborcsoportot (FRISSÍTVE) + FOTÓK, VIDEÓ

2013. február 2., szombat
Vandálok rongálták meg a szegedi szoborcsoportot (FRISSÍTVE) + FOTÓK, VIDEÓ

Ismeretlen tettesek szombatra megrongálták Szegeden a Fény – a magyar föltámadás emlékjele szoborcsoport egyik alakját. A vandálok a fából készült szobor mellett az egyik közeli padot sem kímélték.

Vandálok áldozatául esett a vértói dombtetőn, a szent Kurgánon tavaly nyáron avatott szoborcsoport egyik alakja. Koppány fából készült szobrának karját az ismeretlen tettesek letörték, majd beton alapzatából kiszakítva feldöntötték az alkotást. A szoborcsoport több tagján is otthagyták bakancsuk nyomát, valamint egy közelben lévő padot is kiszedtek a helyéről, majd messzire repítették.

Nem először rongálták meg a szoborcsoportot

"Több ezer éves magyar hagyományt követve gyűltünk össze gyertyaszentelő napján, február 2-án a dombra, ahol már ez a látvány fogadott minket. Koppány szobrának a karját is letörték mielőtt kidöntötték, míg egy másik szobor oldalán sáros cipőtalp nyomait találtuk meg. Az Életfa körül összetört üvegek darabjait is össze kellett szednünk" - mondta el portálunknak

Apró Juhász János

, a Független Városi Szövetség Magyar Egyesület elnöke. Körülbelül 600 ezer forintos kárt okoztak a vandálok, akik ellen feljelentést tett az egyesület a rendőrségen. Nem ez volt az első eset, hogy a vértói dombtetőn felállított szobrokat megrongálták: korábban éppen Koppány kezéből csavarta ki egy arra járó a kardot, melyet egy ismeretlen jótevő faragott ki, és pótolt. Felavatásuk után nem sokkal a dombra vezető székelykapuk egyikét is felgyújtották, melyet az egyesület saját pénzből állított helyre - tudtuk meg. Apró Juhász János szerint most sem adják fel, a kárt - ha kell önerőből is - mihamarabb helyreállítják. http://www.youtube.com/watch?v=kn2lKcwrPfg&feature=youtu.be

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.