Közélet

Székely zászlót tűzne a városházára a szegedi Fidesz

Székely zászlót tűzne a városházára a szegedi Fidesz

2013. február 8., péntek
Székely zászlót tűzne a városházára a szegedi Fidesz

A székelyföldi magyarok nemzeti jelképeit tiltó román rendelkezés miatt emelte fel a hangját a Fidesz szegedi szervezete: Gyimesi László és Póda Jenő pénteken sürgősségi indítványt terjesztett a közgyűlés elé, melyben a székely zászlót a városházára tűznék.

Gyimesi Lászlónak

a Fidesz szegedi elnökének sajtóközleményét alább változtatás nélkül közöljük.

Tűzzük ki a székely zászlót a szegedi Városházára

A mai napon sürgősségi indítványt terjesztettünk Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése elé, melyben a székely zászló szegedi Városházára történő kitűzésére teszünk javaslatot. Amint az ismert, az utóbbi időszakban, az Európai Uniós tagország Romániában, állami szintű jogsértő lépések történtek a székelyföldi magyarok nemzeti jelképeinek – így például a székely zászló - használatának tiltására. Jogszabályi eszközökkel, bírsággal fenyegetik azon településeket, melyek polgármesteri hivatalára jogosan kitűzik a magyar nemzeti (nem állami!) vagy a székely lobogót. Felelősek vagyunk a jelenlegi határainkon túl élő magyar nemzettársainkért, melyről az Alaptörvény Alapvetésének D) cikke az alábbiak szerint rendelkezik:

'Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, támogatja magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket, egyéni és közösségi jogaik érvényesítését, közösségi önkormányzataik létrehozását, a szülőföldön való boldogulásukat, valamint előmozdítja együttműködésüket egymással és Magyarországgal.'

Jelen helyzetben szolidaritást kell vállalnunk a Székelyföldön élő mintegy 700.000 magyarral, akiket a 21. században próbálnak meg más népek alapvető jogaikban korlátozni. Szeged egy befogadó, toleráns, sokszínű város. Szeretnénk, ha más országok, más városok is hasonlóképpen gondolkodnának. Fentiekre tekintettel fordult Dr. Gyimesi László Városfejlesztési és Külügyi Tanácsnok, valamint Póda Jenő Gazdasági Tanácsnok a Közgyűléshez. A határozattervezet szerint a Közgyűlés kifejezi szolidaritását a székelyföldi magyarokkal és támogatja magyarságuk megőrzésére irányuló jogszerű törekvéseiket, egyéni és közösségi jogaik érvényesítését. Utasítja a Polgármestert és a Városfejlesztési és Külügyi Tanácsnokot, hogy ünnepélyes keretek között tűzzék ki a szegedi Városháza Széchenyi tér felőli oldalán a székely zászlót, amely addig maradna a helyén, amíg megnyugtatóan nem rendeződik a magyarok székelyföldi jogszerű jelképhasználata. A Közgyűlés a jövőre nézve pedig elhatározná, hogy olyan helyzetekben, amikor az elszakított nemzetrészek magyarságának egyéni vagy közösségi jogait érintő hasonló jogfosztó vagy korlátozó fellépés történik, a mostanihoz hasonló méltóságteljes és szimbolikus módon fogja kifejezni szolidaritását az érintett magyar közösséggel" - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.