Közélet

Mit vár az új pápától? – kutatást indított az SZTE Vallástudományi Tanszéke

Mit vár az új pápától? – kutatást indított az SZTE Vallástudományi Tanszéke

2013. február 19., kedd
Mit vár az új pápától? – kutatást indított az SZTE Vallástudományi Tanszéke

Nem csak elkötelezett katolikusokat foglalkoztat XVI. Benedek pápa lemondása, s az is érdekes lehet, hogy az emberek mit gondolnak a leendő utód tulajdonságairól. Az SZTE Vallástudományi Tanszéke erre kíváncsi, kérdőívet állítottak össze a témában.

Az új pápával kapcsolatos igényeket méri fel legújabb kutatásában a Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszéke.

Máté-Tóth András

katolikus teológus, valláskutató portálunknak elmondta, céljuk, hogy igényesen és árnyaltan lehessen beszélni a témáról, hiszen rendkívüli érdeklődés övezi világszerte XVI. Benedek lemondásának hírét. Az SZTE-s tanszékvezető hozzátette, az érdeklődés középpontjában jelenleg még a lemondás indokai és körülményei szerepelnek, továbbá az utód megválasztásának menete, s egyre több hír lát napvilágot a lehetséges utódokról is. A fogadóirodáknál pedig konkrét személyekre lehet tippelni. A Vallástudományi Tanszék kérdőíve nem a találgatásokkal foglalkozik, arra kíváncsiak tizenhat kérdésből álló, pár perc alatt kitölthető kérdőívükben, hogy az emberek mit gondolnak például a leendő pápa fontos tulajdonságairól. „Ez nem egy vizsga, nem egy dolgozat, hanem kíváncsiság, hogy az emberek fejében milyen asszociációk vannak a pápával kapcsolatban, például milyen különböző tulajdonságokkal kell szerintük rendelkeznie a katolikus egyházfőnek” – magyarázta Máté-Tóth András. A valláskutató az eddigi tapasztalatok alapján biztos abban, hogy a magyar minta jóval ezer fölötti lesz. Magyarországon kívül azonban több olyan országban is elindították a kérdőívet, ahol a tanszéknek kapcsolatai vannak, remélik elérik az ötszáz fős kitöltési számot. „Kíváncsiak vagyunk arra, hogy lesz-e jellegzetes különbség, ami az egyes országokra vagy kulturális régiókra vonatkozik a pápa személyének, illetve kvalitásainak tekintetében” – indokolta, hogy miért nem csak hazánkra terjed ki a kutatás. Németország és Olaszország mellett néhány balti országból is várják az eredményeket. Segítse ön is az SZTE Vallástudományi Tanszék munkáját, 16 kérdésből álló kutatásukat

ITT

érheti el. A kérdőíveket a pápa lemondásának határidejéig, február 28-áig lehet kitölteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.