Közélet

Európában dobogósak a szegedi határrendészek

Európában dobogósak a szegedi határrendészek

2013. február 19., kedd
Európában dobogósak a szegedi határrendészek

Szinte minden statisztikai mutató arról tanúskodik, jó dolgoztak, eredményes évet zártak a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai. Az ismerté vált bűncselekmények száma tavaly 19 338 volt, ami mérséklődést jelent az elmúlt két év adataihoz képest. 4698 migráns került rendőrkézre – ennyi határsértőt sehol máshol nem kaptak el Európában, hangsúlyozta évértékelőjében Lukács János megyei főkapitány.

A személy elleni erőszak és a közterületen elkövetett bűncselekmények tekintetében ugyancsak jelentős javulás tapasztalható, 5 éve nem voltak ilyen kedvező adatok. A jó mutatószámok ellenére a főkapitány kiemelte, a színes statisztikai adatokkal nem akarják elkápráztatni az embereket, inkább a polgárok biztonságérzetének erősítésére törekszenek. A megyében nincs ellátatlan település, a körzeti megbízottak mindenhol teszik a dolgukat, és minden településnek saját rendőre van. A két évvel ezelőtti 9-cel szemben tavaly 4 emberölés történt a megyében, ugyanakkor nőtt a gépkocsi lopások, lakásbetörések és rablások száma, viszont jóval kevesebb volt a közterületen elkövetett bűncselekményeké. Gyorsított eljárásban 564 embert állítottak bíróság elé. A közrend és a közbiztonság vonatkozásában nincsenek veszélyes települések, ahol közbiztonsági deficitet tapasztalnak, ott fokozott rendőri jelenléttel reagálnak. Az elmúlt évben az utakon 743-an sérültek meg, 25 balesetben 25 halálos áldozattal járó közúti baleset történt, minden 18-ik balesetet ittas járművezetők okoztak. Legnagyobb kihívást és legtöbb feladatot az illegális migránsok, a tiltott határátlépések és embercsempészek okoztak. Kettő híján 4700 illegális migráns akadt fenn a hálón, ezen eredmények tekintetében az európai ranglista élvonalába kerültek a szegedi határrendészek, míg a lopott gépkocsik felderítése vonatkozásában ötödikek. A főkapitány hangsúlyozta, idén is a legfőbb feladatok közé tartozik az erőszakos bűncselekmények szembeni hatékony fellépés, valamint megfelelni a szigorú schengeni elvárásoknak. A rendőrség folytatni szeretné az iskolákkal, a civil szervezetekkel, az egyházakkal kialakított sikeres együttműködést,

Lukács János

elmondása szerint Szeged közbiztonság szempontjából élhető városnak számít.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.