Közélet

Egyedi csokik a Padlásról + FOTÓK

Egyedi csokik a Padlásról + FOTÓK

2013. február 9., szombat
Egyedi csokik a Padlásról + FOTÓK

Bárki készíthet otthon is egyedi formájú és díszítésű csokoládét – derült ki a Padláson, Szeged új kulturális és kulináris terében, ahol Flamich Gábor csokoládékészítő mester közreműködésével egyedi finomságokat kreáltak a csokikurzus résztvevői.

Mindennek csak a képzelet szab határt, egy átlagos háztartásban gyakorlatilag minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy egyedi csokoládét készítsünk – állítja

Flamich Gábor

. Az FG Kézműves Csokoládéműhely elődje nagyapja,

Galli János

nagymarosi cukrászdája volt, innen ered az FG rövidítés is, azaz Flamich-Galli. A kurzus résztvevőinek a csokoládékészítő mester először a csokoládé történetéről, előállításáról szólt, hiszen számos tévhit van, sokan nem tudják, hogy a kakaócserjének a gyümölcse számtalan színben pompázhat a fehér és a fekete kivételével. Flamich Gábor elmondta, bár a cserje egész évben virágzik, de csak kétszer hoz termést. A virágját kézzel porozzák be, és a gyümölcsöt is kézzel szedik le. Eközben kóstolni is lehetett, a kakóvaj például teljesen semleges ízű, de önmagában finomnak nem nevezhető. A Padláson tartott kurzuson francia étcsokoládéval dolgoztak a lelkes résztvevők, ami természetesen helyettesíthető más, jó minőségű alapanyaggal.

Titkok és édes házipraktikák

Ha szétnézünk a konyhánkban, akkor jól jöhet például egy fém doboztető, de műanyag tálkák, jégkocka- vagy akár tojástartó is megfelelő forma lehet. Érdemes beszerezni egy cérnakesztyűt, hűtőtasakot. A csoki olvasztásakor a hőmérséklet kulcsfontosságú, de a maghőmérőt például egy lázmérővel is helyettesíthetjük. A mestertől megtudtuk, 20°C az ideális a konyhában, míg a csokoládét pontosan 45°C-ra kell temperálni. Mivel a kakaóval sokféle zsírsavból áll, többféle kristályszerkezetet tud alkotni. Otthon mikrohullámú sütőben vagy vízgőz fölött lehet megolvasztani a csokoládét, ez utóbbit azonban nem ajánlja Flamich Gábor, a víz és az alkohol ugyanis megköti a csokit, megváltoztatja kristályszerkezetét, ezért nem szabad, hogy a csokiba víz kerüljön. Fontos, hogy a temperált csokihoz 15-20 százalék nem olvasztottat kell még hozzáadni, és természetesen ezt is kevergetni kell. Elhangzott, ha mikróban melegítjük, akkor félpercenként ki kell kapcsolni és kevergetni kell alapanyagot, különben egyes helyeken megéghet. A temperált csokit egyszerű hűtőtasakba kell merni, a zacskó aljára pici lyukat vágni, és az előkészített formákba bele kell csurgatni a csokit. Ezután a formát rázogatni és ütögetni kell, hogy az olvadt csokoládé egyenletesen töltse ki a választott formát. A díszítésnek és ízesítésnek gyakorlatilag csak az ember fantáziája szab határt, hiszen magvak, aszalt gyümölcsök vagy kár kandírozott narancshéj is kerülhet bele. A művet minden esetben hűtőbe kell tenni, s arra is ügyelni kell, hogy ne legyen mellette például kolbász, mert a dermedő finomság beveszi az illatokat is. A cérnakesztyűre akkor lesz szükség, amikor a formákból szeretnénk kivenni a csokoládét, a kéz melege ugyanis megolvasztja a remekművet. Ha valaki szép mintákat szeretne varázsolni a csokiművekre, akkor cukrászdiszkontban transzferfóliát is vásárolhat, aminek egyik oldalán minták vannak kakaóvajból és természetes ételfestékekből. Ha a fólia matt felületére csurgatjuk rá a temperált csokoládét, akkor a színes minták az édességen maradnak. A felületi mintákhoz pedig struktúrafóliát lehet venni. Természetesen elsőre nem biztos, hogy miden tökéletesen sikerül, ám kárba nem vész az alapanyag, hiszen ha nem ízesített vagy töltött, akkor újra lehet kezdeni a munkafolyamatot. Ha pedig a már magokkal, gyümölcsökkel díszített csoki esik „áldozatául” a gyakorlatlanságnak, akkor sem kell bánkódni, hiszen ha is szép, de finom a végeredmény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.