Közélet

A szerb miniszterelnök elutasítja az előrehozott választást

A szerb miniszterelnök elutasítja az előrehozott választást

2013. február 2., szombat
A szerb miniszterelnök elutasítja az előrehozott választást

Bár a szerbiai kormányt megrendítették a csúcsvezetők feltételezett maffiakapcsolatairól szóló hírek, nem lesznek előrehozott parlamenti választások - tette egyértelművé Ivica Dacic miniszterelnök szombaton egy váratlanul összehívott sajtóértekezleten Belgrádban.

Ivica Dacic

kifektette: miután több médiajelentés is kapcsolatba hozta őt egy drogkereskedelemmel meggyanúsított férfival, "bizonyos erők" meg akarják dönteni koalíciós kormányát. A médiajelentések szerint a miniszterelnök 2008 végén - amikor még az előző kormány belügyminisztere volt - kétszer is találkozott

Rodoljub Radulovic

- alias Misha Banana - drogkereskedővel. Dacic jelenleg is vezeti a belügyi tárcát. A miniszterelnök környezetében nem tagadják, hogy Dacic találkozott Raduloviccsal, de arra hivatkoznak, hogy a férfival szemben akkor még semmilyen gyanú nem merült fel. Radulovic állítólag 2009-ben Dél-Amerikából becsempészett az országba két tonna kokaint. E médiajelentések megjelenésével párhuzamosan egyre többen találgatják, hogy a Dacic vezette Szerb Szocialista Párt (SPS) koalíciós partnere, az Aleksandar Vucic védelmi miniszter vezette Szerb Haladó Párt (SNS) - amely magasan vezet a népszerűségi listákon - ki fog lépni a kormányból, és megpróbál majd kierőszakolni előrehozott választásokat, amint Szerbia megtudja az EU-csatlakozási tárgyalások kezdetének időpontját. Vucic, amellett, hogy védelmi miniszter, a biztonsági ügyekben felelős kormányfőhelyettes. Ő irányítja a szervezett bűnözés és a korrupció elleni kormányprogramot. Szerbia EU-csatlakozásának egyik fő feltétele, hogy komoly eredményeket érjen el ezeken a területeken. Vucic és Dacic között több hét óta vita van arról, hogy melyikük jelölheti ki az országos rendőrfőkapitányt. Dacic egy meg nem nevezett közeli munkatársa kijelentette, hogy az SNS rágalomhadjáratot folytat a kormányfő ellen, pedig Dacic közölte, hogy tiszta a lelkiismerete. Az SNS egy másik magas rangú tisztségviselője nem volt hajlandó beszélni a Reutersnak a kormányfővel kapcsolatos gyanúról, hanem azt mondta: "A jövő hét elején az SNS elnöksége dönt arról, hogy mi legyen ezután. Egyértelműen szó lesz választásokról. A fő célunk azonban az, hogy meglegyen az európai uniós csatlakozási tárgyalások időpontja, és arra számítunk, hogy márciusban meglesz. Aztán meglátjuk."

Dragan Djilas

, a legerősebb ellenzéki párt, a Demokrata Párt elnöke a parlament feloszlatását és előrehozott választások kiírását követelte szombaton.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.