Közélet

40 milliárdnyi adósságot vállal át az állam megyénk városaitól

40 milliárdnyi adósságot vállal át az állam megyénk városaitól

2013. február 27., szerda
40 milliárdnyi adósságot vállal át az állam megyénk városaitól

Szeged 14 milliárdnyi adósságtól szabadulhat meg, egy szerda délután aláírt háromoldalú szerződés értelmében, amelyben az Államadósságkezelő Központ, a pénzintézetek és a település az adósságátvállalás részleteit rögzítik.

A mai napon, a törvényi határidőn belül Csongrád megyében lezárult az a szerződéskötési folyamat, amelynek eredményeként az 5000 fő feletti települések részleges adósságátvállalása megtörténhet. Az átvállalás mértéke a törvény értelmében 40 és 70 százalék között mozoghat. A konszolidáció összege így egyedi, településenként változik. Mórahalom, Csongrád, Makó, Hódmezővásárhely, Szentes, Mindszent, Kistelek, Sándorfalva, Szeged, és Algyő összességében közel 40 milliárd forint adósságtól mentesül ez által. Az eseményen jelen voltak

B. Nagy László, Bodó Imre

és

Farkas Sándor

országgyűlési képviselők is. Az érintett települések a pénzintézetektől kapott adatszolgáltatás alapján jelezték a Magyar Államkincstárnak a 2012. december 31-én fennálló adósságállományukat. Ezt követően a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium szakértői konzultációsorozat keretében egyeztetett az önkormányzatokkal a fennálló adósságállományuk összetételéről, és a helyi körülményekről a február 28-ig esedékes átvállalási mérték meghatározása érdekében. Az ötezer fő alatti települések esetében ez már korábban megtörtént. B. Nagy László a mai aláírást követően elmondta: Csongrád megyében a tárgyalássorozat és a szerződéskötés is határidőn belül zajlott, így a mai nappal minden adminisztratív feltétel teljesült ahhoz, hogy a megyei önkormányzatok részleges konszolidációja megtörténhessen. Az adósságátvállalás hozzásegíti az önkormányzatokat ahhoz, hogy az eladósodottság, amely a korábbi évek finanszírozási rendszerének hibái következtében alakult ki, jelentősen csökkenjen, a felhalmozott hitel- és kötvényállomány terhe ne súlyosbítsa tovább az önkormányzatok költségvetését, ne akadályozza a kötelező feladatok színvonalas ellátását. Ahogy azt Botka László

egyik ankétján elmondta

, Szeged mintegy 14 milliárdnyi adósságától szabadulhat meg, de a polgármester szerint ez alig 500 millióval csökkenti csak Szeged adósságszolgálatát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.