Közélet

Határmenti együttműködés a daganatos betegségek korszerű kezelése érdekében

Határmenti együttműködés a daganatos betegségek korszerű kezelése érdekében

2013. január 2., szerda
Határmenti együttműködés a daganatos betegségek korszerű kezelése érdekében

2012 decemberében a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikáján megkezdődött a gyakorlati megvalósítása, kivitelezése annak a projektnek, amelynek célja, hogy a környező hazai és romániai intézményekben sugárterápiával foglalkozó dolgozók megismerjék a sugárterápiás kezelés új technikáit, tananyagok készüljenek sugárfizikusok, sugárterapeuták, asszisztensek részére, valamint elméleti, és gyakorlati képzéseket szervezzenek.

Ennek finanszírozását az Onkoterápiás Klinika és a Temesvári Területi Kórház közösen pályázta meg a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. A HURO/1001/131/2.4.2 "A határmenti térségben működő sugárkezelési központok közötti kölcsönös tudástranszfer és tapasztalatcsere, és a modern terápiás kezelések hozzáférhetőségének biztosítása" elnevezésű projekt összköltsége: 197 648 euró. Ez az összeg tartalmazza a magyar és román partner uniós támogatását, valamint a magyar és a román állam társfinanszírozását is. A 2012 májusában indult projektben az előkészítések után megtörtént az építési kivitelező kiválasztása, folyamatban van a videokonferencia rendszer telepítésére beérkező pályázatok értékelése, valamint folyik a képzési tanfolyamokhoz kapcsolódó szolgáltatók pályáztatása. December közepén pedig gyakorlatilag megkezdődött a kivitelezés. A szegedi klinikán kialakításra kerülő speciális oktatóteremmel, a videokonferencia rendszer kiépítésével, 10 darab nagyteljesítményű számítógép és a besugárzás tervező szoftverrendszerek oktató verziójának telepítésével hamarosan lehetővé válik közel negyven sugárterápiás szakember továbbképzése, melyből később az ellátási területük 2,5 millió lakosa profitálhat. A projekt befejezésének határideje: 2013. április 30.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.