Közélet

Február végéig több kalauz lesz a vonatokon

Február végéig több kalauz lesz a vonatokon

2013. január 21., hétfő
Február végéig több kalauz lesz a vonatokon

Folytatja a MÁV-Start a fokozott ellenőrzéseket, több lesz a kalauz február végéig a vonatokon, az intézkedéstől körülbelül 80 millió forintos bevételnövekedést várnak - tájékoztatta a vasúttársaság hétfőn az MTI-t.

A decemberi megerősített ellenőrzéseket követően ismét növeli a MÁV-Start a vonatain szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók számát januárban és februárban, hogy a menetjegyek, bérletek ellenőrzése még a legforgalmasabb napszakokban is teljes körű legyen. Az erősítésekre elsősorban a csúcsidőszakokban, illetve a nagyobb utasforgalmú vonatokon, vasútvonalakon kell számítani - közölte a MÁV-Start. A vasúttársaság célja az intézkedéssel és annak előzetes nyilvánosságra hozatalával az, hogy ilyen módon is visszaszorítsa az érvényes menetjegy vagy bérlet nélküli utazásokat, a kedvezmények jogosulatlan igénybevételét. A közlemény szerint a MÁV-START bliccelésből keletkező vesztesége éves szinten több milliárd forint. Évente több százezer esetben kell a jegyvizsgálóknak intézkedni a vonatokon a visszaélések miatt. Az ilyen esetekben pótdíjat fizettetnek az utasokkal. Együttműködés hiányában az utast ki kell zárni az utazásból, akár rendőri közreműködéssel is - hívta fel a figyelmet a társaság. Az eddigi fokozott ellenőrzések tapasztalatai alapján a megerősített jegyvizsgálói jelenlét ideje alatt jelentősen nő a jegy- és bérletváltási hajlandóság, ezzel párhuzamosan csökken a kiszabott pótdíjak mértéke és az utazásból kizárt személyek száma. A bliccelés hatékony visszaszorítása érdekében a MÁV-Start növelte és tovább növeli a jegyvizsgálók létszámát, illetve újabb jegyértékesítő automatákat telepít, a nagyobb utasforgalmú időszakokban megerősített pénztári szolgálattal, valamint az internetes jegyváltás lehetőségeinek folyamatos bővítésével könnyíti a jegy- és bérletvásárlását - közölte a vállalat. A vasúttársaság a budapesti fejpályaudvarokon a peronkapus rendszer átmeneti működtetését, egy-egy napra történő visszaállítását is tervezi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.