Közélet

Álláskeresési tréning hallássérülteknek

Álláskeresési tréning hallássérülteknek

2013. január 23., szerda
Álláskeresési tréning hallássérülteknek

Speciálisan a hallássérültek álláskeresési lehetőségit segíti az tréning, amelyet a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének Csongrád megyei csoportja és a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja közösen dolgozott ki és valósított meg a gyakorlatban. Az új típusú, speciálisan a hallássérültek elhelyezkedését segítő álláskeresési módszer országosan is egyedülálló és nagyon sikeres.

Kevés az állás, a mai munkaerő-piaci helyzetben komoly verseny alakul ki egy-egy munkahely elnyerésért. Az iskolázatlanok, az idősebbek vagy egészségi problémával küzdők még nehezebb helyzetben vannak, ha alkalmasságukat bizonyítani szeretnék. Azért, hogy a siketet és nagyothallók munkaerő-piaci esélye javuljon, új módszerhez folyamodott a SINOSZ Csongrád Megyei Szervezete és a megyei munkaügyi központ. A védett foglalkoztatók - mint például a SZEFO, vagy az ERFO-, példáját követve egyre több munkáltató alkalmaz hallássérülteket. A végső célt, a fogyatékkal élők munkaerő-piaci integrációját már több támogatási forma is segíti: a rehabilitációs kártyával foglalkoztatott személy után adókedvezményt vehet igénybe a munkáltató, és hamarosan indul a TÁMOP 1.1.1-es projekt újabb szakasza is, melynek keretében a megváltozott munkaképességűt alkalmazók pályázhatnak bér- és költségtámogatásra. A hallássérültek kommunikációját ma is sokféle eszköz segíti. Hallókészülékkel, speciális implantátumokkal jelentős hallásjavulás érhető el, de speciális telefonok, adóvevők, video-kommunikációs, vagy fényjelzéssel és rezgő üzemmóddal ellátott eszközök is segítik a halló emberekkel a kapcsolattartást. Kiegészítheti a hallásértést a szájról olvasás, van, aki csak jelnyelv útján kommunikál. A tapasztalat azt mutatja, hogy a megváltozott munkaképességűek is megtalálhatják azt a munkakört, ahol teljes emberként teljesíthetnek, de ehhez jelentős segítségre, támogatásra van szükségük. Azzal is mindenki egyetért, hogy még sok a tennivaló ezen a területen: a speciális igényű álláskeresőknek meg kell küzdeniük az előítéletekkel, a munkaadók tájékozatlanságával. A SINOSZ felkérésére a megyei munkaügyi szervezet a siketek és nagyothallók számára új módszert dolgozott ki, hogy az önálló álláskeresést segítse: a célcsoport kommunikációs sajátosságaira épülő gyakorlatot közösen alakították ki fejlesztettek ki egy kurzuson. A most folyó, speciális álláskeresési tréningen 11 hallássérült vesz részt. A SINOSZ részéről a szervezet Csongrád megyei titkára,

Hangya Dóra

, és a munkaügyi központ munkatársa

Bagó Ildikó

vezetésével a tréning során olyan kommunikációs helyzetet alakítanak ki, amelyek a gyakorlatban is előfordulhatnak. A csoport számára problémát jelentő kérdéseket, szituációkat tárják fel és a megoldási lehetőségeket közösen alakítják ki; ebben nagy hangsúlyt kap a vizualitás, az érthetőség. A tréner ügyel arra, hogy beszéd közben lássák a száját, jelnyelvi tolmács is segíti a közös munkát. A résztvevők önismereti kérdőíveket töltenek ki, szakmai segítséggel elkészítik önéletrajzukat. Beszélgetnek a sikeres álláskereséshez szükséges ismeretekről, és gyakorlatok segítségével fejlesztik önmagukat, készségeiket. A csoport tagjai a huszonévestől ötven évesig terjedő korosztályba tartoznak és nagyon lelkesek. Ahogy terjed a sikeres kurzus híre, újabb résztvevők csatlakoznak a programhoz. Van köztük olyan is, aki jelenleg dolgozik, kézműves termékeket gyárt egy cégnél, de fél attól, hogy nem lesz megrendelés és állás nélkül marad. Azért csatlakozott a programhoz, hogy minden eshetőségre felkészüljön. Egy huszonéves érettségizett fiú alkalmanként négy nyelvből tolmácsol, bár csak középfokú nyelvvizsgája van. Idegenvezető végzettséggel rendelkezik, de még egy idegenvezetői feladatot sem kapott. Fogyatékossági támogatást kap, ennek ellenére tele van ambícióval. Hasznosnak szeretné érezni magát, de nem tudja, merre induljon. Egy ötvenéves hölgy három évesen lett hallássérült, gyógyszer túladagolás miatt. Informatika-könyvtár szakos diplomája van, hallókészülékkel és szájról olvasással jól kommunikál. Sokat pályázik, de kevés a sikerrel. A tréning résztvevői ugyan bizonytalanok a jövőt illetően, de máris érzik a tréning jótékony hatását. Tudják, hogy a kapott információk birtokában nagyobb valószínűséggel találnak állást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.