Közélet

Ünnep utáni vásárlói roham a bevásárlóközpontokban + FOTÓK

Ünnep utáni vásárlói roham a bevásárlóközpontokban + FOTÓK

2012. december 28., péntek
Ünnep utáni vásárlói roham a bevásárlóközpontokban + FOTÓK

Újra megteltek az üzletek, megkezdődött az ajándék-visszacserélési roham. Nem működik, nem tetszik, már van – zömmel ezeket a válaszokat kaptuk azoktól, akiket a karácsonyt követő első munkanapon megkérdeztünk az egyik szegedi bevásárlóközpontban.

Alig lehetett szabad parkolóhelyet találni az ÁRKÁD-ban, délelőtt és kora délután egyaránt szatyrokkal, dobozokkal felpakolt emberekkel találkoztunk. Sokan a karácsonyra kapott ajándékaikat igyekeztek számukra hasznosabbra vagy megfelelőbbre cserélni, de akadtak olyanok is, akiket a leárazások vonzottak a bevásárlóközpontba. „Olyan rádiót vettünk a gyermekünknek, ami nem működött, így vissza kellett cserélnünk. Ebből a típusból mindegyik rossz volt, egy szó kicserélték” – magyarázta egy egyik család, akivel az ÁRKÁD-ban találkoztunk. Remélik, hogy gyermekük is hamar megbékél, mert a hibás ajándék nagyon elszomorította. A jogszabály szerint a hibás terméket – amennyiben a vásárló a cseréhez ragaszkodik – a vásárlástól számított három munkanapon belül vissza kell vinni az adott üzletbe. Ez azonban csak a tartós fogyasztási cikkekre vonatkozik. A Magyar Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) csütörtökön az MTI-vel közölte, a kereskedőket semmiféle jogszabály nem kötelezi az ajándékba kapott áru kicserélésére, ám mégis megteszik azt. Az OKSZ szerint ennek az az oka, hogy így abban bíznak, visszatér hozzájuk a vevő, így sok üzlet eleve fel is ajánlja, hogy kicseréli a nem tetsző ajándékot.

Egy idősebb férfi GPS-szel a kezében igyekezett egy elektronikai üzlethez, neki nem kifogása volt, hanem 220 voltos töltőt szeretett volna vásárolni. „Direkt most jöttünk, mert tudtuk, hogy karácsony után jönnek a nagy leárazások” – nyilatkozta portálunknak Vikidánovics Renáta. A vidéki lány és barátja, Horváth Tamás azt tapasztalta, elég nagy a választék, nem az adott termékek utolsó darabjait kínálják csak olcsóbban, bőven van szín- és méretválaszték is. Renáta egy eredetileg négyezer forintért árusított felsőt vett meg most karácsony után féláron, ezért szerinte megérte várni. „Nálunk a fiatalúr most kapta meg az ajándékát, közösen választottunk neki telefont. A lány pedig egy plusz ajándékkal gazdagodott” – magyarázta a külföldön dolgozó Kovács Sándor. Megtudtuk, náluk mindig a gyerekekkel közösen veszik meg az ajándékokat, így biztos olyat kapnak, ami tetszik nekik. A cserénél legfontosabb a nyugta megléte, illetve az is fontos feltétel, hogy az ajándék sértetlen legyen. Ha nincs már az adott termékből, akkor a leggyakoribb kereskedői ajánlat az, hogy a nyugta értéke levásárolható. A Magyar Kereskedelmi Szövetség tájékoztatása szerint az online vagy csomagküldő vásárlás esetén jogszabály írja elő, hogy a nyolc napig meggondolhatja magát a vevő, vagyis elállhat a vásárlástól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.