Közélet

Tisztább vizet a pohárba! – Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Program

Tisztább vizet a pohárba! – Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Program

2012. december 3., hétfő
Tisztább vizet a pohárba! – Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Program

Újabb mérföldkövéhez érkezett a Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Program, lezárult az előkészítési szakasz. Az európai uniós és magyar szabályozásban foglaltaknak jelenleg régiónk 217 településén nem felel meg az ivóvíz minősége, ezen változtat ez a program.

A projekt célja, hogy a régió összes településén egészséges ivóvízhez jussanak a lakosok – szögezte le Molnár Béla. A Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Konzorcium elnöke arról tájékoztatott, hogy a 2005 novemberében létrejött konzorcium összesen 213 tagot számlál. Az előkészítő munka össz-költsége 1,5 milliárd forint, melyből a támogatás 1,247 milliárd. A konzorcium munkaszervezete a DARFÜ Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. A tervezési folyamat során a dél-alföldi régió területén Bács-Kiskun és Békés megyékben 6-6, míg Csongrádban összesen 9 önkormányzati társulás jött létre. A program során létrejött pályázatok benyújtásával a Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Program előkészítési szakasza lezárult. Az Energia Központ Nonprofit Kft.-hez benyújtott pályázatokat elbírálták, amely alapján 16 társulással kötöttek támogatási szerződést több mint 33,5 milliárd forint értékben. Négy társulás úgy döntött, hogy az úgynevezett Aradi Vízátvezetéses pályázatot fogja megvalósítani, míg egy társulás a program keretén kívül jött létre. A dél-alföldi régióban a szolgáltatott ivóvízben leggyakrabban előforduló, határértéken felüli mértékben megtalálható kémiai anyagok: arzén, bór, ammónium, vas és mangán. A magyarországi ivóvíz arzénmentesítésének végső határideje 2015. június 30-a.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.