Közélet

Módosul a megváltozott munkaképességűek státusa + FOTÓK

Módosul a megváltozott munkaképességűek státusa + FOTÓK

2012. december 13., csütörtök
Módosul a megváltozott munkaképességűek státusa + FOTÓK

Gyorsabb, és hatékonyabb lehet a megváltozott munkaképességűek munkaközvetítése Csongrád megyében. A kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve és a Szegedi SZEFO Zrt. együttműködési megállapodást írt alá arról, hogy a hivatal a jövőben megfelelő képzettségű, megváltozott munkaképességű munkavállalót fog közvetíteni a cég számára.

A megyei kormányhivatal kezdeményezésére immár elhárult az akadály az elől, hogy a munkát vállaló, rehabilitációs ellátásban részesülő személyek mindkét juttatásukhoz hozzájuthassanak. A potenciális munkaadókkal eddig folytatott tárgyalások során kiderült, hogy egy jogszabály miatt a keresőtevékenységet végző, rehabilitációs ellátásban részesülő személyeknek nem folyósítható egyéb ellátás.

B. Nagy László

kormánymegbízott írásban kérte a

Soltész Miklós

vezette államtitkárságot, hogy az ezzel kapcsolatos jogi szabályozást vizsgálják felül, és tegyék lehetővé a keresőtevékenység végzését a rehabilitációs ellátás folyósítása mellett. Az erről szóló, tiltó jogi szabályozás felülvizsgálatát az Alkotmánybíróság december elején már hatályon kívül helyezte, és a kormány is hamarosan napirendre tűzi a kérdést. Tehát a megváltozott munkaképességű személyek most már nem csak a munkabérüket kaphatják meg havonta, hanem a megállapított rehabilitációs ellátás összegét is. Ezzel elhárult a legnagyobb akadály az ilyen munkaerő foglalkoztatása elől.

A SZEFO Zrt.-ben a munkavállalók 60 százaléka megváltozott munkaképességű

Az elsősorban felső divatkötöttáruk gyártására és export-értékesítésre szakosodott, állami tulajdonú Szegedi SZEFO Zrt. kiemelt figyelmet fordít a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására. A társaság munkajogi létszáma jelenleg 825 fő, ezen belül a megváltozott munkaképességű munkavállalók aránya 60%. Ezért különösen fontos a számukra, hogy élő kapcsolatot tartsanak fenn azzal a szervezettel, amelynek feladata törődni a megváltozott munkaképességű személyekkel. A megállapodás aláírása alkalmából B. Nagy László kormánymegbízott hangsúlyozta, a jogszabály megváltozása nagy segítséget jelent majd azoknak a megváltozott munkaképességű munkavállalóknak, akik tudnak és akarnak dolgozni. A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal feladata többek között, hogy maximális segítséget nyújtson a rehabilitációs programba vett emberek foglalkoztatásában. A szervezet megyei szakigazgatási szerve a kormányhivatalhoz tartozik. Munkatársaik jó kapcsolatot tartanak fenn a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató vállalkozásokkal. Közülük elsőként az egyik legnagyobb munkaadó partnerrel, a SZEFO Zrt.-vel kötnek együttműködési megállapodást. Ennek keretében a szakigazgatási szerv saját, speciális adatbázisából személyre szabott, irányított kiközvetítésre vállalkozik: olyan képzettségű, végzettségű, megváltozott munkaképességű ügyfelet tudnak a munkáltatónak ajánlani, aki az adott feladatot nagy valószínűséggel el tudja majd látni, és várhatóan megfelel az igényeknek. A szakigazgatási szerv vezetője, Bényi Krisztina szerint biztatóak a jövő évi kilátások: a megyei kamarákkal, vállalkozásokkal eddig folytatott tárgyalások alapján már most elmondható, hogy számottevő mértékben fog nőni a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a megyében. Ez elsősorban a módosított jogi környezetnek, a 27%-os adókedvezménnyel együtt járó rehabilitációs kártya bevezetésének, illetve egy, januárban induló TÁMOP programnak lesz köszönhető, amelynek keretében kiemelt, maximum 150 ezer forint/fő támogatást nyújtanak a megváltozott munkaképességű munkavállalókat alkalmazó cégek, vállalkozások számára. A SZEFO Zrt. vezérigazgatója, Kiss Sándor stratégiai fordulópontnak nevezte az együttműködési megállapodást a cég életében. Megteremtődtek a feltételei annak, hogy a jövőben minőségcentrikus legyen a foglalkoztatás. A szociális hivatal egyfajta híd szerepet tölt majd be a cég és a megváltozott munkaképességű munkavállalók között, így a jövőben, aki dolgozni akar, az jóval könnyebben, gyorsabban munkába állhat, vagy igénybe veheti a SZEFO által felkínált átképzési lehetőségeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.