Közélet

Kormányszóvivő: átláthatóbb felsőoktatás kialakítása a cél

Kormányszóvivő: átláthatóbb felsőoktatás kialakítása a cél

2012. december 20., csütörtök
Kormányszóvivő: átláthatóbb felsőoktatás kialakítása a cél

A felsőoktatási keretszámok eltörlésével a kormánynak az a célja, hogy letisztultabb, kevésbé bonyolult, átláthatóbb rendszer jöjjön létre - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő a TV2 Mokka című műsorában csütörtökön.

A kormányszóvivő kifejtette, aki érdemben átgondolja a kérdést, nem vitatkozhat a kormány céljaival, hogy minőségibb felsőoktatást teremtsen, kevesebb legyen a lemorzsolódó hallgató, aki nem szerez diplomát, az egyetemen eltöltött idő közeledjen az adott szak elvégzéséhez szükséges időhöz, és a diákok olyan diplomát kapjanak, amely segíti az elhelyezkedésüket. A kormány intézkedései ezt szolgálják - jelentette ki. Komoly probléma, hogy milyen hatása lesz a nemzetgazdaságra, a társadalomra, ha az állam pénzén képzett hallgatók külföldre mennek - fogalmazott. Hozzátette, ez más országokban is megoldandó kérdés, és például Svédországban és Németországban is létezik hallgatói szerződés ennek orvoslására. Hangsúlyozta, az egyetemre bejutókat arra ösztönzik, hogy szerezzenek diplomát és törekedjenek arra, hogy Magyarországon helyezkedjenek el. A diákoknak joguk van a véleményük kifejezésére, de a kormány mindent megtett, hogy a félelmeket, amelyek "alapvetően alaptalanok" voltak, eloszlassa, így már a fiatalokon múlik, mikor látják be, hogy az általuk követelt feltételek jelentős része már teljesült - vélekedett.

Kiss Dávid

, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökségi tagja a műsorban azt mondta, nem büntető, szankció jellegű szerződésekkel kellene itthon tartani a fiatalokat, hanem azokat a problémákat kellene megoldani, amelyek miatt el akarnak menni az országból. Nagy veszélyt jelent, hogy sokan már a diploma előtt elvándorolnak, mert olyan nagy bizonytalanság alakult ki a felsőoktatás körül, hogy inkább külföldön tanulnak - közölte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.