Közélet

Javultak a közlekedési körülmények a közutakon

Javultak a közlekedési körülmények a közutakon

2012. december 24., hétfő
Javultak a közlekedési körülmények a közutakon

Hétfőn a késő délutáni órákra jelentősen normalizálódtak a közlekedés feltételei a Magyar Közút Nonprofit ZRT által üzemeltetett 30 ezer kilométeres közúthálózaton - tájékoztatta a vállalat az MTI-t.

A reggeli, délelőtti és kora délutáni órákban elsősorban az Észak-magyarországi és Észak-alföldi területeken volt ónos eső. Az Útinform szolgálat jelentése szerint az enyhébb időnek köszönhetően a Dunántúlon már sehol sincs hó az utakon, sőt, sokfelé száraz a burkolat. Az északkeleti országrészben is megszűnt a csapadék utánpótlása, sem hó, sem ónos eső nem esik, mindössze Vásárosnamény környékén szemerkél az eső. A térségben a főutak burkolata mindenütt vizes vagy sónedves, csupán Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti felében fordulnak elő néhol latyakos szakaszok. A korábbi havazás nyomán Nógrád megyében hóbordásak, Gyöngyös, Cegléd és Jászberény térségében pedig latyakosak a mellékutak. Hókásás vagy a letaposott hótól síkos a mellékúthálózat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Sátoraljaújhely környékén. Így a vállalat elsősorban ezen területek síkosságmentesítésére helyezi a hangsúlyt. Az Alföld déli felében egyre javuló körülmények vannak, vizes a kisebb forgalmú utak burkolata is. A társaság üzemmérnökségi munkatársai és munkagépei hétfőn is folyamatosan, 12 órás váltott műszakokban dolgoznak a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon. A legtöbb feladat a nyugat- és közép-dunántúli, a középső, illetve az északi, észak-keleti megyékben volt. Az elmúlt kevesebb mint két napban jóval több mint 6000 tonna útszóró sót és 170 ezer liter kálcium-klorid oldatot, illetve 600 tonnánál is több érdesítő anyagot juttattak ki a havazásban és ónos esőben érintett útszakaszokra. A következő napokra jelentős enyhülés várható, így biztonságosan lehet majd közlekedni a közutakon. Mindazonáltal a Társaság kéri a közlekedőket, hogy főleg a hajnali és éjszakai órákban fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig lehetőség szerint továbbra is tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról az Útinform osztálynál a 06-1-336-2400-ás telefonszámon. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint az ilyenkor megszokottnál kevesebb baleset történt az ország közútjain délután öt óráig. Összesen 25 balesethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit. Halálos kimenetelű baleset nem volt. Emellett kisebb tűzesetek is voltak, ezek közül egyet okozott adventi koszorú, vagy gyertya. A katasztrófavédelem továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy legyen nagyon óvatos mindenki, ha gyertyát vagy mécsest gyújt meg, s oltsák el azokat, ha elhagyják a helyiséget. Tűz esetén először áramtalanítani kell a környezetben lévő tárgyakat, csak utána lehet elkezdeni az oltást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.