Közélet

Három megyében osztanak vizet a vásárhelyi katonák

Három megyében osztanak vizet a vásárhelyi katonák

2012. december 29., szombat
Három megyében osztanak vizet a vásárhelyi katonák

Egészséges ivóvízzel látja el 2013. január elsejétől 123 település mintegy 340 ezer lakóját a Magyar Honvédség. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni és hódmezővásárhelyi helyőrsége összesen hat megye csaknem 70 településén kezdi meg az ivóvízosztást.

A kormány döntésének megfelelően (Az egészséges ivóvíz biztosításához szükséges intézkedésekről szóló 1379/2012. (IX. 20.) Kormányhatározat) a Magyar Honvédség - az ivóvízminőség-javító program beruházásainak megvalósulásáig - a rendelkezésre álló katonai képességeivel hozzájárul a lakosság egészséges ivóvízzel való ellátásához. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Kossuth laktanyájából közel ötven technikai eszközzel – vízszállító tartálykocsikkal, vízutánfutókkal, az egészségügyi és műszaki biztosításhoz szükséges járművekkel – indulnak útnak a katonák a kijelölt településekre. Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében 28 vízosztó helyen látják majd el a lakosságot egészséges ivóvízzel. A borsodi települések ellátása érdekében a katonák Tolcsván, illetve Erdőbényén foglalják el szálláshelyüket, majd hét nap elteltével érkezik a váltás, így biztosítva minden csoportnak a pihenőnapokat. A többi megyébe a Kossuth laktanyából indulnak minden reggel útnak a szolgálatot teljesítők. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségének Zrínyi Miklós laktanyájából 39 település lakóit látják el Bács-Kiskun, Békés, valamint Csongrád megyében. Itt is 1 köbméteres vízszállító utánfutókkal és 8 köbméteres vízszállító tehergépjárművekkel szállítják majd a kiosztó pontokra az ivóvizet.

Az alakulat katonái a feladat megkezdése előtti hetekben egészségügyi szűrővizsgálatokon, felkészítő foglalkozásokon vettek részt, de a szakemberek a technikai eszközök karbantartásáról, fertőtlenítéséről, a szálláshelyek előkészítéséről is gondoskodtak. Az úgynevezett szemrevételező csoportok az elmúlt napokban személyesen konzultáltak a települések képviselőivel, így olyan vízosztó helyszíneket választhattak ki, ahol a katonáknak megfelelő higiéniai körülmények között lesz lehetőségük feladataikat ellátni és pihenőidejüket eltölteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.