Közélet

Giró-Szász: az utókor mond ítéletet az ország átalakításáról

Giró-Szász: az utókor mond ítéletet az ország átalakításáról

2012. december 31., hétfő
Giró-Szász: az utókor mond ítéletet az ország átalakításáról

A döntések szükségességét mindig csak az utókor tudta megfelelő tárgyilagossággal értékelni Giró-Szász András kormányszóvivő szerint, aki a Magyar Hírlapnak adott interjúban úgy vélekedett, ez így lesz most is.

A kormányszóvivő a lap hétfői számában közölt interjúban kifejtette: a kormány sikerét jelzi, hogy az Európai Bizottság jelentése szerint a magyar gazdaság közép- és hosszú távon is stabil, ilyen minősítést az elmúlt tíz évben nem kapott Magyarország az unió "kormányától". Kifejtette: a kormány megőrizte a nyugdíjak reálértékét és a minimálbért is sikerült 5,4 százalékkal emelni. Arra pedig negyven éve nem volt példa, hogy egy kormány a rezsiköltségeket csökkentse. A gyors átalakítást azzal indokolta, hogy a költségvetési, gazdasági és társadalmi állapotok hasonló problémákat jeleztek, mint a dél-európai országokban, ami Magyarországon egy 2006 óta húzódó morális válsággal is tetéződött. Az utolsó pillanatban érkezett egy kétharmados támogatottságú, határozott világképpel és víziókkal rendelkező kormány, hogy megfordítsa a szakadék szélén álló országot és kivezesse a válságból. Magyarország gyenge államból erős érdekérvényesítési képességgel rendelkező állammá vált, "s mára már nem a külső gazdasági erők döntik el mit és miképp tegyünk" - fejtette ki. A hallgatói tiltakozásokról úgy vélekedett: természetes, hogy a félelem és a korosztály viselkedéséből eredő lázadás az utcára vitte a diákokat. A kormányzat azonban a céljait - azt, hogy a felsőoktatást ésszerűvé, költséghatékonnyá, eredményessé alakítsa át - nem adta fel. Nem pénzkivonásról van szó, éppen ellenkezőleg, sokkal többet fog a kabinet a felsőoktatás rendszerébe "beletenni", mint eddig - közölte. Egy rossz finanszírozási rendszerben azonban továbbra is elfolyna a pénz, fenntarthatatlan lenne a felsőoktatás, így annak "kimeneteli oldala" biztosan nem szolgálna nemzetstratégiai célokat. Tehát minden szereplő számára elemi érdek, hogy a változások minél gyorsabban bekövetkezzenek - mondta a kormányszóvivő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.