Közélet

Erdő Péter: vigyük el a karácsonyt mindenhová a világban

Erdő Péter: vigyük el a karácsonyt mindenhová a világban

2012. december 25., kedd
Erdő Péter: vigyük el a karácsonyt mindenhová a világban

Az a hivatásunk, hogy vigyük el a karácsonyt mindenhová, vigyük el mindenfelé a világban. Tovább kell adni Isten szeretetének igazságát és örömét az egész világnak - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek kedden Budapesten, a Szent István-bazilikában tartott karácsonyi éjféli szentmisén.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a zsúfolásig telt székesegyházban szentbeszédében úgy fogalmazott: "Olyan nagyszerű látni azt, hogy Afrikában vagy Távol-Ázsiában komolyan hívő, imádkozó katolikus közösségek növekednek, hogy ők is sugározzák maguk körül a segítő szeretet példáját, mint Boldog Teréz anya tette Indiában".

Erdő Péter

rámutatott: a karácsony örömhíre "Isten emberszeretetének igazsága", a megtestesülés és az ember szabadulásának titka. Felhívta a figyelmet arra: "A hit évében vegyük észre, hogy mindannyian küldöttek vagyunk, akárcsak Jézus születésének történetében az angyalok és a pásztorok". Szólt arról is, hogy az angyalok Isten küldötteiként fedték fel az újszülött kilétét, az angyali üzenet pedig elmondja azt is, hogy ki született: a Megváltó, Krisztus, az Úr, s ezek mind a Felkent, a Messiás, "a várva várt Szabadító elnevezései". Az angyali üzenetben "egyetlen Szabadítóról van szó, aki nem győztes hadvezér, hanem a betlehemi gyermek", a Felkent, a Messiás cím pedig az üzenetben egyértelművé teszi, hogy itt arról az eljövendőről van szó, akire a választott nép várakozik - jegyezte meg. A katolikus főpásztor homíliájában kiemelte: karácsony szentestéjének lényege, hogy ezen a napon született Jézus, mert "elérkezett a végső idő, amelyet az ószövetségi próféták megígértek". A bíboros utalt arra: "A szépen ünnepelt karácsony talán csendesebb, meghittebb mint a hajszolt hétköznapi élet, mégis éppen ez a nap az önmagunkból való kilépés ünnepe", ami "megnyílást kíván Isten és a többi emberek felé, gyakorlatias, hatékony, figyelmes, segítő szeretetre indít". Megjegyezte: ez az ünnep "kötelez arra is, hogy számot adjunk reménységünk okáról, hogy elbeszéljük Isten nagy tetteit, hogy továbbadjuk hitünket családunknak, rokonainknak, de a távolabb állóknak is". Hangsúlyozta: a karácsony mindennél jobban kötelez arra is, hogy észre vegyük "minden egyszerű, szegény emberben magát Krisztust, aki nálunk keresi a szállást. Ha pedig minket nem méltatnak figyelemre, döbbenjünk rá, hogy ebben is Jézus társai vagyunk. Egyszerűek a világ előtt, de Isten örömhírének hordozói". Erdő Péter megemlítette, hogy "a szabadulás, amit Jézus hozott, nem csupán valami általános jó hír, hanem közvetlenül hozzánk szól, minket tesz szabaddá. Mert szabad ember az, akinek lehetősége van rá, hogy értékeket valósítson meg, akinek lehetősége van arra, hogy jó és értelmes dologra használja az életét". Életünk legnagyobb esélye az örök boldogság, ha erre Krisztus lehetőséget hozott nekünk, akkor miénk a legnagyobb szabadság, akkor mindig van értelme az életünknek - fűzte hozzá. A szentmisén részt vett

Alberto Bottari de Castello

, a Vatikán magyarországi nagykövete is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.