Közélet

Újabb közösségi tereket szülhet Szegeden roma tanoda sikere + FOTÓK

Újabb közösségi tereket szülhet Szegeden roma tanoda sikere + FOTÓK

2012. december 13., csütörtök
Újabb közösségi tereket szülhet Szegeden roma tanoda sikere + FOTÓK

Sikeresen, telt házzal működik a Szegedi Roma Tanoda – ez az egyik legnagyobb eredménye az idei esztendőben a Cigány Nemzetiségi Önkormányzatnak, melynek testületi ülésén elhangzott, a tervek szerint jövőre Dorozsma és Móraváros is közösségi térrel gazdagodik, melyek szintén nyitva állnak majd a cigányság előtt.

2011-hez képest több eredményt könyvelhet el a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, melynek Rákóczi utcai irodájában testületi ülést és közmeghallgatást tartottak szerdán.

Nagy Mihály

elnök közölte, minden előirányzott programjukat meg tudták tartani, és a várostól is több költségvetés-kiegészítést kaptak, összesen 900 ezer forintot. Részben ebből az összegből alakították ki Rákóczi utcai irodájukat, s az ott rendezett programokra nap mint nap bejárnak a környékbeli családok, romák és nem romák közösen.

Rácz László

alelnök a

Szegedi Roma Tanodában

folyó munkát értékelve elmondta, 100%-os kihasználtsággal működnek, nagy sikere van például az identitásóráknak is. Jó kapcsolatot alakítottak ki a Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolával, onnan rendszeresen érkeznek diákok a tanodába járókat oktatni, akárcsak a Keresztény Roma Szakkollégiumból.

Szabó László

piarista szerzetes kéthetente hittant oktat, továbbá a szakkörök is népszerűek. Ahogy

korábban írtuk,

felzárkóztató oktatást és a tehetséggondozást is végeznek az intézményben. A várostól kapott 150 négyzetméteres épületbe a szülőket is várják, például tanácsadásra, vagy akár számítógépes ismeretek elsajátítására. Rácz László hozzátette, főzőszakkörük keretében pedig jövőre a tradicionális cigány ételek elkészítését szeretnék megismertetni az érdeklődőkkel.

A tanoda a gyermek mellett a szülőkért is van

A tanoda egy közösségi intézmény, nem pedig egy korrepetáló Szentistványi István szerint, aki szegedi Védegylet képviseletében volt jelen. Koncepciójuk lényege az volt, hogy az érintettek, vagyis a helyi cigányság aktív bevonásával alakítsák ki a tanodát. Fontos volt, hogy pályázati támogatástól függetlenül elinduljon a munka a Rákóczi utcai épületben, hiszen megteremtheti az érdemi átjárást a különböző társadalmi csoportok között. A valódi közösségteremtő munka jövőre tovább folytatódik, Mihálffy Béla Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő elmondta, Dorozsmán is tanoda indítását tervezik a hátrányos helyzetűek számára. Egy közgyűlési döntés értelmében a művelődési házhoz került épület adna helyet a tanodának. Móraváros önkormányzati képviselője, Nógrádi Tibor (Fidesz-KDNP) is hasonló kezdeményezésről számolt be. Másik célként pedig az antiszegregációs program határidő előtti véghezvitelét sürgette. Az ülésen elhangzott, hogy a gyerekek mellett a felnőttek nevelése is fontos feladat. Jakab József rámutatott, a gyerek a szülő példáját követi, ezért is lenne szükséges a felnőttek oktatása és a foglalkoztattak arányának növelése. A dorozsmai művelődési ház vezetője, Hajdú Géza a közösségi terek fontosságát hangsúlyozta, ahol a cigánysággal valóban foglalkoznak, emberszámba veszik őket. Szerinte ez az egyik kulcskérdés. A telepi cigánysággal kapcsolatban Nógrádi azt emelete ki, hogy közülük azokat is meg kell szólítaniuk, akikre felnézhetnek a többiek, s követhetik példájukat.

Karácsony előtt adományt kapnak a rászorulók

A testületi ülésre meghívott Novkov Veszelinka, a Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Iroda vezetője a támogatásokról, míg a Védőernyő a Díjhátralékosoknak Alapítvány vezetője, Majláthné Lippai Éva a pénzbeli támogatásokon kívül a csoportos foglalkozásokra hívta fel a figyelmet. Az általuk koordinált háztartás-gazdálkodás foglalkozások eddigi tapasztalatai szerint nagyon sokat tanultak a cigányoktól a többiek. Borbélyné Nagy Mária arra hívta fel ismét a figyelmet, hogy minden érintett regisztráljon a munkaügyi központban, mert például a központ által indított képzéseken csak regisztrált munkanélküliek vehetnek részt. A Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzattal együttműködve abban is segítenek a cigányságnak, hogy időpontot foglalnak nekik, hogy ne kelljen várakozniuk. A kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának vezetője, Mezey Róbert egy jövőre induló kísérleti programról is beszámolt. A gyámügyek átkerülnek a járáshoz januárban, és mindez szemléletváltást is hoz. Ahogy Mezey fogalmazott, nemcsak jogászként foglalkoznak majd az ügyfelekkel, hanem az országban is talán egyedülálló módon kríziskezelés is indul Szegeden. Elhangzott az is, hogy tűzifát és élelmiszer adományt is kapnak még karácsony előtt a rászoruló családok. Nógrádi Tibor közölte, a Cserepes soron egy vállalkozóval fákat, bokrokat vágatnak ki azon a területen ahol focipálya fog épülni, a kitermelt faanyag fele a munkát végző cégé lesz, míg a fennmaradó mennyiséget a telepi cigányok fogják megkapni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.