Közélet

Papírhulladékból 800 tonnát gyűjtöttek a gyerekek + FOTÓK

Papírhulladékból 800 tonnát gyűjtöttek a gyerekek + FOTÓK

2012. december 20., csütörtök
Papírhulladékból 800 tonnát gyűjtöttek a gyerekek + FOTÓK

Szegeden lassan 15 éve folyik szelektív hulladékgyűjtés, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. az ország egyik legjobban teljesítő társaságává nőtte ki magát, sőt az EU-s átlagot is megközelítette. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Csongrád Megyei Településtisztasági Kft. az oktatási intézményekben minden tavasszal és ősszel gyűjtőakciót szervez.

A szegedi és Szeged környéki szorgos óvodás és iskolás gyerekek – meg persze tanárok, szülők –, által összegyűjtött újrahasznosítható papír, PET műanyag palack alapanyag, amely a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. által meghirdetett akció keretében kerül a sándorfalvi úti hulladékválogatóba. A szelektív hulladékgyűjtés még mindig veszteséges ágazat, hangsúlyozta Makrai László ügyvezető a papírgyűjtési akció díjkiosztó ünnepségén, de mindenképpen folytatni kell ezt a tevékenységet. Az eszme leglelkesebb népszerűsítői és hirdetői 15 évvel ezelőtt és most is az általános iskolák tanulói és az óvodások. Nem véletlenül hirdetnek meg minden évben pont nekik gyűjtési akciót, amelybe az idén mintegy 100 intézmény kapcsolódott be. A 800 tonna papírhulladékon felül további 16,5 tonna PET műanyag palack is begyűjtésre került. A begyűjtött mennyiség szerint (kg/Ft) minden részvevő intézmény megkapta a jól megérdemelt pénzbeli jutalmát, ezen felül pedig az első 3 helyezett intézmény még értéke nyereménnyel gazdagodott. A papírgyűjtési verseny végeredménye az intézmény tanulói által összegyűjtött papír egy főre jutó mennyisége (kg/fő) alapján került meghatározásra. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szervezésében meghirdetett versenyben az iskolák közül a Csengelei Általános Iskola bizonyult a legjobbnak. Második helyen végzett a szegedi Petőfi Sándor Általános Iskola Bálint Sándor tagiskolája, harmadik pedig a kiskundorozsmai Jerney János Általános Iskola lett. Az óvodák versenyében az első helyen végzett a szegedi Kipp-Kopp Óvoda, második díjat a dorozsmai Negyvennyolcas utcai Óvoda érdemelte ki, harmadik helyen pedig az SZKKT Közoktatási Intézménye, a sándorfalvi Pipacs Óvoda végzett. A Csongrád Megyei Településtisztasági Kft. szervezésében meghirdetett versenyben az iskolák mezőnyében a vásárhelyi Kertvárosi Katolikus Általános Iskola bizonyult a legjobbnak. A képzeletbeli dobogó második fokára a szegedi Gregor József Általános Iskola került, harmadik pedig az algyői Fehér Ignácz Általános Iskola diákjai lettek. Az óvodák versenyében a Karátson Emília Óvoda Társulás ferencszállási tagintézménye végzett az élen, második helyre került a szegedi Béke Telepi Óvoda, harmadik pedig a Mórahalmi Napköziotthonos Óvoda lett. Az oklevelek átadása után a szorgos kis gyűjtőket pogácsával és üdítővel vendégelték meg a szervezők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.