Közélet

Jobbikos indítványra Földvédelmi Bizottság alakult megyénkben

Jobbikos indítványra Földvédelmi Bizottság alakult megyénkben

2012. november 9., péntek
Jobbikos indítványra Földvédelmi Bizottság alakult megyénkben

Az illegálisan külföldi kézbe került termőföld feltérképezése lesz a feladata annak a földvédelmi munkacsoportnak, amelyet egyhangú döntésével hozott létre pénteki ülésén a Csongrád Megyei Közgyűlés.

Tóth Péter

, a Jobbik megyei elnöke és közgyűlési frakcióvezetője, aki kezdeményezte a testület megalakítását, az MTI-nek elmondta: a hatályos jogszabályok alapján külföldi állampolgár nem vásárolhat Magyarországon termőföldet, e rendelkezést azonban illegális zsebszerződésekkel a befektetők megpróbálják kijátszani. A feltételezések szerint Csongrád megyében is jelentős termőföldterület lehet külföldi kézben – tette hozzá. A Fidesz-KDNP, az MSZP és a Jobbik képviselőiből álló munkacsoport feladata lesz a szakmai, társadalmi szervezetekkel együttműködve feltérképezni, és leleplezni a zsebszerződéseket. A közgyűlés képviselőiből álló testület polgármestereket, jegyzőket, mezőőröket, gazdálkodókat hallgat meg. Az önkormányzat panaszbejelentés alapján ingyenesen kikérheti a gyanús ingatlanok tulajdoni lapját, s amennyiben azon zsebszerződésre utaló jelet – például zálogbejegyzést – talál, a munkacsoport jelzi azt a Vidékfejlesztési Minisztériumnak. A politikus alábbi sajtóközleményben nyilvánít köszönetet:

Nagy örömmel fogadtam, hogy a Csongrád Megyei Közgyűlés a mai napon elfogadta az egyéni képviselői indítványomat a Földvédelmi Bizottság felállításával kapcsolatban. A közgyűlés egyhangúlag, ellenszavazat nélkül támogatta az előterjesztésemet, azzal a határozati javaslat kiegészítéssel, hogy a bizottság tagjai, munkacsoportként alakítsa ki a következő ülésig a munkatervét és törvényességi feltételeit. A Csongrád Megyei Jobbik által kezdeményezett Földvédelmi Bizottság munkája, véleményem szerint két részből fog állni. Egyrészt a személyes meghallgatásokra, dokumentációk begyűjtésére fog épülni, másrészt az illetékes szervek felé való eljárásból fog összetevődni. Fontos célja a bizottságnak a zsebszerződések felderítése és az eljárásra jogosult hatóságoknak való tájékoztatás megküldése. Az illegális földszerzések tényfeltárása és visszaszorítása remélem érvényesülni fog a munkánkban, mivel Csongrád megyében ma 45-ször annyi a földhasználó, mint 2012 előtt volt. Meglátásom szerint, a gyanús ügyeletek feltárásában a Csongrád Megyei Önkormányzat Földvédelmi Bizottsága hathatós segítséget adhat a külföldiek földfelvásárlásának visszaszorításában a magyar gazdák érdekében. A magyar föld nem eladó!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.