Közélet

Az LMP szerint tovább „szűrik” Szegeden a nyilvánosságot

Az LMP szerint tovább „szűrik” Szegeden a nyilvánosságot

2012. november 29., csütörtök
Az LMP szerint tovább „szűrik” Szegeden a nyilvánosságot

Az LMP helyi szervezete a közgyűlés munkáját illetően a nyilvánosság további szűkülésétől tart, amit szerintük a közmeghallgatás „elrejtése” és Gyimesi László tanácsnok sürgősségi módosító indítványa is alátámaszt, ez utóbbi a napirendről történő vita lehetőségét törölné az testület működési szabályzatából.

Málovics György

a párt megyei koordinátora szerint a nyilvánosság többek közt azért is fontos, mert rákényszeríti a képviselőket arra, hogy egyéni érdekeik helyett a közérdeket képviseljék minden ügyben. Málovics szerint így a jövőben indoklás nélkül vehetnek le a napirendről, vagy vehetnek fel rá ügyeket, és az okokról az átlagember nem fog tudni semmit, ha Gyimesi indítványát a szombati közgyűlés elfogadja. Szentistványi István, az LMP képviselője és

Kasza Péter

a párt bizottsági delegáltja a közmeghallgatás intézményének a fontosságára világított rá. Ebben az ügyben már többször jelezték, hogy sokkal közérthetőbb módon kellene meghirdetni és tartani azt. Idén is, ahogy tavaly, egy téma mentén hirdetik meg a közmeghallgatást. Most az elővárosi közlekedés ügye körében tárgyalhatnak az átlagpolgárok is, csakhogy – ahogy azt a képviselő elmondta – a közmeghallgatás rendje szerint bármilyen témában felszólalhatnak a polgárok. „Ez az információ azonban kevesekhez jut el, mint ahogy az időpont is kérdéses, hiszen a mostani gyakorlat az, hogy egy adott közgyűlés egyik napirendi pontját nevezik ki közmeghallgatásnak. Idén december 21-ét. a jövőben pedig előfordulhat az, hogy mondjuk a közgyűlés 4. pontjához kapcsolódóan hirdetik meg a közmeghallgatást, amelynek időpontja változó lehet. Egyértelmű a városvezető politikusok érdeke: minél inkább szűküljön az a fórum, ahol kellemetlen kérdéseket kaphatnak a szavazóiktól nagy nyilvánosság előtt. Ezért én a közmeghallgatáshoz csatoltam egy módosító indítványt, amely a témák közé felveszi a közfoglalkoztatás ügyét is, illetve arra kéri az önkormányzatot, hogy a meghirdetésnél legyen világos a közmeghallgatás időpontja és az is, hogy a megjelölt témákon kívül bármiben felszólalhatnak a megjelent polgárok és akár javaslatot is tehetnek” – fűzte hozzá Szentistványi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.