Közélet

A téli gumi hiánya milliókba kerülhet

A téli gumi hiánya milliókba kerülhet

2012. november 6., kedd
A téli gumi hiánya milliókba kerülhet

Több környező országban is kötelező a téli gumi és a hólánc használata november elsejétől. Ausztriában akár 5 ezer eurós bírságot is kockáztat az, akinek az autója nincs felkészítve a télies útviszonyokra, ugyanakkor a biztosító sem fizeti ki a gumi hiánya miatt bekövetkező károkat.

November elsejétől szinte mindenhova téli gumival érdemes utazni, függetlenül az útviszonyoktól. Egy hirtelen havazás miatt már jelentős büntetésre számíthat az az autós, akinek nincs felkészítve az autója a havas, jeges útviszonyokra. Nézzünk szét szomszédjainknál, nehogy a tájékozatlanságunk miatt kelljen mélyen a zsebünkbe nyúlnunk. Ausztriában november 1. és ápr. 15. között – télies útviszonyoknál – kötelező a speciális abroncs a személygépkocsik és a 3,5 tonna össztömegnél nem nehezebb teherautók esetében. Nem árt tudni, hogy a felszerelt téli gumi profilmélysége legalább 4 milliméter kell, hogy legyen minden keréken. Hóláncot csak abban az esetben kell használni, ha az úttestet összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, és a hólánc nem rongálja az út felületét. Nem érdemes kockáztatni, és kijátszani a szabályt, mert a téli gumi hiánya miatt a legjobb esetben is 35 eurót (közel 10 ezer forint) kell fizetni. A büntetés mértéke 5 ezer euró (1,4 millió forint) is lehet, ráadásul a biztosító sem fizeti ki a gumi hiánya miatt bekövetkező károkat. Nem csak az osztrákoknál írják elő kötelező jelleggel a téli gumi használatát: a régió szinte minden országában: Csehországban, Romániában, Olaszország egyes részein, Szerbiában és Szlovéniában is előírás a speciális abroncs használata télies útviszonyok mellett. Szlovákiában a téli gumi akkor szükséges, ha összefüggő hóréteg/jégréteg fedi az utakat. Hólánc csak akkor használható, ha elegendő hó borítja az utakat. Horvátországban november eleje és április vége között számítani kell a téli gumi szükségességére (M+S felirat), legalább 2 (meghajtott) kerékre kell szerelni. Kötelező a csomagtartóban a hólánc (2 meghajtott kerékre) és a hólapát. Lika és Gorski Kotar térségében kötelező a hólánc használata. Romániában 2011. november 1-jétől szabályváltozás történt: jeges, havas úton kötelező a téli gumi használata mind a négy keréken. Szerbiában november 1. és április. 1. között kötelező a téli gumi (M+S felirat) vagy a négy évszakos gumi használata, ha havasak, csúszósak az utak, továbbá a csomagtartóban kell lennie a hóláncnak, amelyet szükség esetén a meghajtott kerekekre kell felszerelni. A legkisebb havazás esetén a járművezetők 3000 dináros (7500 forint) büntetést kockáztatnak, valamint azt, hogy a rendőr kizárja a gépkocsit a forgalomból, ha nem rendelkeznek megfelelő téli felszereléssel. A téli gumikon a futómintázati mélység nem lehet kevesebb 4 milliméternél. Ukrajnában a téli időjárási körülmények esetén téli gumi szükséges, a hóláncra vonatkozóan nincs információnk. Szlovén szomszédunknál november 15. és március 15. között kötelező a téli felszerelés, és ekkor hólánc is használható, ha nincs téli gumi felszerelve. A fent ismertetett szabályok csak személyautókra vonatkoznak. Ha az időjárási körülmények indokolják, egyes útszakaszokon kötelezővé tehetik a hólánc használatát. Határátlépéskor ellenőrizhetik a hólánc meglétét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.